Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Kiderült, éves szinten hány liter párlatot szabad főzni jövedékiadó-mentesen

Kiderült, éves szinten hány liter párlatot szabad főzni jövedékiadó-mentesen

Kiderült, éves szinten hány liter párlatot szabad főzni jövedékiadó-mentesen
Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek küldött közleményében pontosította a magánfőzés kereteit, kiemelve, hogy évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen, és amennyiben egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes mennyiség személyenként összeadódik.

A NAV hangsúlyozta: „magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő párlatot.” Ugyanakkor a jövedéki jogszabályok világosan kimondják, hogy egy adott évben háztartásonként vagy csak bérfőzetőként, vagy csak magánfőzőként lehet párlatot előállíttatni vagy előállítani, tehát nem engedélyezett ugyanabban az évben főzdében főzetni és otthon is párlatot készíteni.

A cikk a videó után folytatódik

A párlat előállítása legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját vagy társtulajdonosként birtokolt desztillálóberendezéssel történhet, amelynek megszerzését és a későbbi változásokat is 15 napon belül a lakóhely szerinti önkormányzatnak be kell jelenteni. A NAV közleménye szerint a desztillálóberendezés birtoklásához jogszabály szerint jövedéki típusú engedély nem szükséges, azonban a tulajdonszerzést igazoló iratot meg kell őrizni, és ellenőrzés során be kell mutatni.

A párlatfőzés különböző fázisait is be kell jelenteni a NAV felé; a nyilatkozatok papír alapon vagy elektronikusan az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) segítségével tehetők meg. A házilag előállított párlatot a NAV_J37 jelű űrlapon kell bejelenteni, míg a párlat előállításának szándékát a NAV_J49 jelű űrlapon kell nyilatkozni a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál. Ezt követően a NAV magánfőzött párlat származási igazolást küld, amely igazolja az előállított párlat jogszerű eredetét.

A NAV közleménye egyértelműen kiemelte, hogy a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai és vendégei fogyasztására szolgál, értékesítése pedig csak adózott adóraktár részére engedélyezett.

Liner/MTI