1,1 milliárd kártérítés jár egy éttermi vendégnek egy szósz miatt
A nő pert indított, miután megégette magát a számára felszolgált BBQ-szósszal.
A 19 éves Genesis Monita 2023 októberében perelte be a Bill Miller Bar-B-Q Enterprises-t, néhány hónappal azután, hogy egyik éttermükben olyan szószt szolgáltak fel számára, amely másodfokú égési sérüléseket okozott nála. A beszámoló szerint az eset 2023 májusában történt, amikor a nő tacót és barbecue-szószt rendelt.
Miután kivette a szószt a zacskóból, Monita a lábára ejtette, mert a doboz nagyon forró volt, és másodfokú égési sérülést szenvedett. Az étterem szabályzata szerint a szósz minimum 73 Celsius-fokos kell legyen, amikor felszolgálják, a per szerint pedig a szósz aznap állítólag 87 Celsius-fokos volt – emelik ki.
Az érintettnek végül összesen 2,8 millió dollár (kb. 1,1 milliárd forint) kártérítést ítélt meg az esküdtszék pénteken. Mint részletezik: több mint 25 ezer dollárt (9 millió forint) fizettek neki a sérülését követő orvosi költségekért, 900 ezer dollárt (355 millió forint) pedig az elszenvedett, valamint a jövőben esetlegesen felmerülő testi-lelki fájdalom és egyéb károsodás kompenzációjaként.
Emellett az esküdtszék „súlyos gondatlanság” miatt további 1,9 millió dollár (750 millió forint) kártérítés megfizetésére is kötelezte az éttermet Monita részére. A texasi San Antonió-i székhellyel rendelkező étteremláncot 1953-ban alapították, és 75 telephelye van San Antonio, Corpus Christi és Austin környékén – jegyzi meg az Origo a Fox Business-re hivatkozva.
Egy másik étteremben pedig extra díjat számolnak fel a vendégeknek, ha nem esznek meg mindent. Ezzel a lépéssel az ételpazarlásra szeretnék felhívni a figyelmet. Az étterem tulajdonosai egyébként számos dicséretet kaptak a bevezetett szabályért, mondván, az teljesen jogos, s így legalább a vendégek odafigyelnek majd arra, hogy ne rendeljenek többet annál, mint amit ténylegesen elfogyasztanak.