Mindenki hűtőjében ott az ital, ami jelentősen csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Egy új, átfogó brit kutatás szerint a napi rendszerességű kalciumbevitel jelentősen csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Az Oxford Egyetem kutatói félmillió brit nő étkezési szokásait vizsgálták, hogy feltérképezzék az étrend és a vastagbélrák közötti összefüggéseket. A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány szerint azok, akik naponta átlagosan 300 milligrammal több kalciumot fogyasztottak – ami nagyjából egy nagyobb pohár tejnek felel meg – 17 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg.
A Cancer Research UK által támogatott kutatás rávilágított arra, hogy a kalcium forrása nem befolyásolja a védőhatást, ami azt jelenti, hogy a tej mellett például a joghurt, a sajt, a kenyér és a szardínia is jelentős kalciumforrásnak számít.
Dr. Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője elmondta: „Ez a valaha készült legátfogóbb kutatás az étrend és a vastagbélrák kapcsolatáról, amely rávilágít a kalcium védőszerepére a betegség kialakulásában.”
A másik oldal
A kutatók összesen 97 különböző élelmiszer hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a kalciumban gazdag ételek védőhatást fejtenek ki, addig az alkohol és a húsfogyasztás növeli a megbetegedés kockázatát. A napi egy pohárral több bor 15 százalékkal, míg minden további 30 gramm vörös vagy feldolgozott hús 8 százalékkal emelte a daganat kialakulásának esélyét.
Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 44 000 új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak, a Cancer Research UK szerint azonban az esetek fele egészségesebb életmóddal megelőzhető lenne.
Sophia Lowes, a Cancer Research UK szakértője kiemelte: ” Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartása, az egészséges testsúly megőrzése és a dohányzás mellőzése mellett a megfelelő táplálkozás az egyik legjobb módja a kockázat csökkentésének. Ez magában foglalja az alkohol, valamint a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának mérséklését, illetve a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztását. A tejtermékek, például a tej, szintén részét képezhetik a vastagbélrák kockázatát csökkentő étrendnek.”