Van olyan európai ország, ahol figyelmeztetni kell az embereket, hogy ne egyék meg a karácsonyfájukat
A belga élelmiszerbiztonsági ügynökség (AFSCA) határozott figyelmeztetést adott ki, miután Gent városa a karácsonyfák étkezési célú újrahasznosítására tett javaslatot.
A szokatlan helyzet akkor alakult ki, amikor a környezettudatosságáról ismert flandriai város hivatalos weboldalán skandináv példákra hivatkozva azt javasolta, hogy a fenyőtűket tisztítás és szárítás után fel lehet használni például ízesített vaj készítéséhez.
Az AFSCA gyorsan és egyértelműen reagált a kezdeményezésre. „A karácsonyfákat nem élelmiszeripari felhasználásra szánják”, hangsúlyozta közleményében a szövetségi hivatal, kiemelve, hogy sem emberi, sem állati fogyasztásra nem biztonságosak.
A szakhatóság részletesen kifejtette aggályait a karácsonyfák fogyasztásával kapcsolatban, ugyanis rámutatott, hogy a fenyőfák többségét növényvédő szerekkel kezelik, és a fogyasztók számára lehetetlen megállapítani, hogy az adott fa kapott-e égésgátló kezelést. „A tűzálló anyagok jelenléte súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat”, figyelmeztetett az ügynökség.
A határozott állásfoglalás hatására Gent városa módosította eredeti közleményét. Az „Edd meg a karácsonyfádat” címet „A skandinávok megeszik a karácsonyfájukat” címre változtatták, ezzel is jelezve, hogy nem kívánják aktívan ösztönözni a helyieket erre a veszélyes gyakorlatra. (edited)