Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Világklasszisok a magyar sajtok, ismét taroltak a világ legrangosabb sajtversenyén

Összesen 19 magyar sajt landolt a dobogón: 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést kaptak a magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők termékei.

...svg content...Fotó: Unsplash/David Foodphototasty
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

A portugáliai Viseuban megrendezett World Cheese Awards-on, a világ egyik legtekintélyesebb sajtversenyén a magyar kézműves és kisüzemi sajtok 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést nyertek – tájékoztatta szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-t.

A versenyre összesen 47 országból 4786 sajt érkezett, melyeket 240 zsűritag, köztük sajtszakértők, kereskedők, szakácsok és gasztronómiai újságírók értékeltek. A legjobb sajt a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtja lett, mely egy lágy juhsajt, nyerstejből és növényi oltóval készítve. Soron kívül 2025-től kétéves Airbnb-moratórium lép életbe Budapesten

A magyar sajtkészítők évről évre javuló eredményeihez a NAK képzési programjai is hozzájárulnak, melyek a technológiai alapképzésektől kezdve a nemzetközi tanulmányutakig terjednek.

A Kamara a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel és a Tej Szakmaközi Szervezettel együtt dolgozik a sajtkultúra fejlesztésén és a fogyasztói szemléletformáláson.

A 2023-as World Cheese Awards-on aranyérmet nyert a Breier Farm Pilisi sajtja és a Caritas Vidékfejlesztés Gyergyói kézműves sajtja. Ezüst- és bronzérmet pedig többek között az Alpokalja Sajt, a Breier Farm, a Csíz Sajtműhely, az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, a Paraszt sajt, a Pipitér Sajtműhely, a Szarvasi Agrár Zrt. valamint Bodor Enikő és Sárig Attila sajtjai nyertek.