Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Visszatérhet a CD és a DVD: így tennék ismét vonzóvá őket

A jelenleginél sokkal nagyobb adatsűrűségű CD-k és DVD-k készülhetnek a jövőben.

...svg content...Fotó: Pixabay
Technológia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az SSD-k, de különösen a felhőtárhelyek megjelenésével a CD-k és DVD-k elavulttá váltak, és ma már csak nagyon kevesen használnak adattárolásra ilyen eszközöket. A Chicagói Egyetem kutatói azonban azt állítják, megtalálták a módját annak, hogy az optikai adattárolókat ismét vonzó alternatívává tegyék. Mint kiderült, a szakemberek olyan adattárolót fejlesztettek ki, ahol a fényt a szilárd anyagba ágyazott ritkaföldfém-atomoktól a közeli kvantumhibához továbbítják.

Ennek a lényege nagyjából az, hogy az optikai adattárolón sokkal nagyobb adatsűrűség érhető el, mint korábban a CD-ken és a DVD-ken. A Physical Review Research című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók a hagyományos CD-k és DVD-k diffrakciós – fényelhajlási – határa jelentette problémát szerették volna megoldani. A jelenlegi optikai tárolók adatsűrűsége korlátozott, mivel a bitek fizikai mérete nem lehet kisebb, mint az olvasó/író lézer hullámhossza. Soron kívül Nagy erőkkel keresik a rendőrök ezt a 4 éves kislányt

Erre találták ki megoldásként a ritkaföldfélm-atomok – például a magnézium-oxid – használatát, ami lényegében hullámhossz-multiplexelést jelent. Ez egy régóta ismert trükk, amivel növelni lehet az optikai szálak sávszélességét – magyarázzák. A kutatók egy szilárd anyagot szimuláltak, amit ritkaföldfém-atomokkal töltöttek meg. Ezek elnyelik, majd újra kibocsátják a fényt. A modellezés ezután megmutatta, hogy a közeli kvantumhibák hogyan képesek rögzíteni és tárolni a visszatérő fényt.

Bár a modellezés ígéretesnek bizonyult, néhány fontos kérdésre még nincs válasz: például arra, hogy az adatot meddig lehet tárolni egy ilyen eszközön. A kutatók mindenesetre reménnyel tekintenek előre, és ultra nagy adatsűrűségről beszéltek – hogy ez pontosan mekkora kapacitást jelent, arról bővebb információt nem osztottak meg – számolt be a HVG a Tech Spot cikke alapján. Minden bizonnyal a későbbiekben többet is megtudunk majd erről.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy még egy új funkciót kap a Chrome, ami kényelmi szempontból nagyon hasznos lesz. A hírek szerint hamarosan az androidosok is eldönthetik, a kijelző tetején vagy alján szeretnék megjeleníteni a Chrome böngésző címsorát. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy mindent megváltoztathat a Samsung legújabb fejlesztése: a dél-koreai tech óriás új szilárdtest akkumulátort fejlesztett ki, amely jelentősen megnövelheti az okosórák és más viselhető eszközök üzemidejét.