Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Rusvai Miklós szerint Magyarországon is megjelenhet a halálos majomvírus-változat

A virológus arról is beszélt, mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusban globális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt, és már Németországban, Köln városában is kimutatták a vírus új változatát. Az érintett, egy 33 éves férfi külföldön (Kelet-Afrikában) fertőződött meg a Klád Ib variánssal, melyet október 18-án mutattak ki a szervezetében, napokkal azután, hogy kórházba került. Később elkülönítették a többiektől – idézi fel az Infostart. Egyúttal kiemelik: a vírust szoros testi kontaktus útján kapta el az illető, a fertőzés egészségügyi kockázata a német lakosságra nézve alacsony.

Európában először Svédországból jelentették augusztusban a majomhimlő Klád I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét, a kontinensen továbbra is a Klád II változat a domináns – jegyzik meg a cikkben. A téma kapcsán Rusvai Miklós azt mondta az InfoRádióban, miszerint nem lehet kizárni, hogy a jövőben Magyarországon is felüti a fejét a majomhimlő, de ennek az idejét nem lehet megjósolni. „Elképzelhető, hogy megjelenik, sőt azt mondanám, hogy valószínű. Attól függ, hogy milyen hosszú időtávban nézzük” – fogalmazott. Soron kívül A Mentőszolgálat beismerte: a mentésirányító miatt vérzett el egy beteg

A virológus azon a véleményen van, hogy importált esetek még számos országban lehetnek. De fontos hozzátenni azt is: az elmúlt fél évben Afrikán kívül hivatalos bejelentés Svédországból, Thaiföldről és Németországból érkezett megfertőződésről. Mint azt megírtuk, augusztus végén Thaiföld egészségügyi szakemberei megerősítették, hogy egy 66 éves európai férfinál diagnosztizálták a majomhimlő vírus 1b kládját. Az eset felfedezése némi aggodalomra adott okot, mivel az 1b klád könnyen terjedhet hétköznapi érintkezések során.

A fertőzött személy pedig meglehetősen sokat utazott: megbetegedése előtt Thaiföldre érkezett egy afrikai országból, útja során pedig egy közel-keleti országon is átutazott. Az ezzel kapcsolatos részletekre ebben a cikkben tértünk ki bővebben. Rusvai Miklós mindemellett hozzáfűzte azt is: „statisztikailag ugyan elképzelhető”, hogy akár Magyarország is lehet a következő érintett állam, de ennek „elég kicsi a valószínűsége”. Felhívta a figyelmet, hogy a majomhimlő új variánsa Afrikában többféle megbetegedés mellett jelentős számban halálos áldozatokat is követel.

A vírus ellen hatékony higiéniai rendszabályokkal kell védekezni

A fekete kontinensen a megfertőződött betegek 7-8%-a hunyt el – hangsúlyozta cikkében az Infostart. Egyúttal arra is fény derült, hogy elsősorban gyerekek betegszenek meg, akik sérülékenyebbek és érzékenyebbek, az immunrendszerük kevésbé működik jól, ezért a kiskorúak között elég magas a halálozási arány Afrikában. A virológus ezután azzal folytatta, hogy a vírus ellen megfelelő, hatékony higiéniai rendszabályokkal kell védekezni. Ha valaki Afrikába látogat üdülni vagy munkavégzés céljából, azt tanácsolja, hogy „csak óvatosan érintkezzen” a helyi közösségek tagjaival.

Emellett ha teheti, kerülje a társadalmi érintkezést. Rusvai Miklós elmondása szerint nagyon gyakori, hogy szexuális úton terjed tovább a vírus. Azt pedig nagyon nem ajánlja, hogy bárki helyi ételeket fogyasszon, mert az Afrikában élő vadállatok is megfertőződhetnek a majomhimlővel, erre számos bizonyíték is van. Mint mondta, létezik majomhimlő elleni vakcina, és stratégiai tartalék Európában is rendelkezésre áll. Ezt az oltóanyagot azonban nem lehet csak úgy a háziorvosoktól előre kérni vagy igényelni, kizárólag az országos tisztifőorvos engedélyével lehet felhasználni a vakcinákat.

„A vírus egyébként meglehetősen nehezen terjed, hiszen nagyon szoros kapcsolat kell hozzá. Például szexuális kontaktus vagy az, hogy valaki egy háztartásban éljen egy fertőzött személlyel” – magyarázta a szakember. Rusvai Miklós egyébként már korábban is szót ejtett a majomhimlővel kapcsolatos veszélyekről. A nyár folyamán úgy fogalmazott, hogy az egy nagyon félelmetes betegség, s az áldozatok zöme 15 év alatti. Továbbá már akkor is úgy vélte, miszerint elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a fertőzés.

Árpád hídi tragédia: a Főügyészség döntött a gázoló milliós jóvátételéről

Megszületett a döntés a nagy figyelmet kapott ügyben.

Nagy erőkkel keresik a rendőrök ezt a 4 éves kislányt

A gyermeket édesanyja a jogerős bírósági ítéletek ellenére vitte ismeretlen helyre, jelenleg is nagy erőkkel keresik.