Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Brüsszel saját hírszerző ügynökséget akar felállítani

Az új titkosszolgálat létrehozását garantáltan ellenzik majd a tagállamok, de nagy kérdés annak hatásköre és az is, hogy miből finanszíroznák.

...svg content...Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Európai Uniónak fokozatosan ki kell építenie egy teljes körű hírszerző szervet, saját titkosszolgálatot, hogy jobban elháríthassa a külföldi szereplők által jelentett fenyegetéseket, és erőteljesebben reagálhasson a határain belüli kémkedésre – derül ki az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által kért – és a Bloomberg által megismert – legújabb jelentés tervezetéből, amit a VG szemlézett. A dokumentumot ismerő személyek azt állítják, az új hírszerző szolgálat saját hírszerzési információkat gyűjtene az EU határain túlról érkező, a blokk egészét célzó fenyegetésekről.

A cél pedig a nemzeti ügynökségekkel való átfedések elkerülése, valamint az uniós intézmények ellen irányuló kémkedés szembeni fellépés elősegítése. A cikk szerint Brüsszel kifogásolja, hogy az EU-nak nincs megfelelő hírszerző szolgálata, így a tisztviselők a nyilvánosan elérhető forrásokat és a tagállamoktól kapott információkat elemzik. A jelentés szerint ez korlátozza az uniós intézmények képességét a potenciális fenyegetések észlelésére és a reagálásra. Mindemellett ezen a ponton fontos hozzátenni azt is: Soron kívül Orbán Balázs szerint nem fog sikerülni Magyar Péterék terve

A hírügynökség információi alapján a korábbi finn elnök, Sauli Niinisto – akit év elején von der Leyen bízott meg, hogy tegyen ajánlásokat; a jelentést várhatóan a jövő héten teszik közzé – valószínűleg javasolni fogja az unió Hírszerző és Helyzetelemző Központja megbízatásának kiterjesztését a titkosszolgálati műveletekre, valamint azt is, hogy ebbe a tevékenységi körbe bevonják az EU diplomáciai küldöttségeit. Az új központ más uniós szereplőkkel együtt kémelhárítási tevékenységet folytathatna, és a potenciális kockázatok kiemelésével támogathatná a politikai döntéshozókat.

Sok a kérdés az új intézmény kapcsán

Továbbá úgy tudni, a jelentés várhatóan azt is tanácsolja majd, hogy korlátozzák a harmadik országokból származó, az Európai Unió területén utazó diplomaták mozgásterét, ha úgy ítélik meg, szabotázs- vagy kémtevékenységet végeznek. Arról nincs szó a tervezetben, hogy ebben a diplomáciai szempontból nagyon kényes helyzetben kinek a feladata lesz dönteni – jegyzi meg a lap. Egyúttal kiemelik: Von der Leyen szándéka egy új uniós titkosszolgálat létrehozására borítékolhatóan heves tiltakozást vált majd ki a tagállamoktól.

A két legfontosabb aggály: a tagállamok a javaslatban Brüsszel további központosító törekvését látják majd, emellett valószínű, hogy az uniós országok nemzeti biztonsági ügynökségei vonakodnak majd megosztani saját minősített információikat a nyakukba ültetendő EU-s csúcs-titkosszolgálattal. A jelentés előkészítésében részt vevő tagállami képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzeti titkosszolgálatok között eddig is működött, sőt működik az információcsere. Ám Brüsszel ezt kevésnek gondolja, emlékeztetve a 2015-ös párizsi, illetve a 2016-os brüsszeli terrortámadásokra.

De kérdéses az is, miből finanszíroznák az új intézményt. Az egyik javaslat szerint az Európai Beruházási Bank védelmi ágazatra vonatkozó finanszírozási körét terjesztenék ki. A jelentés várhatóan javaslatot tesz egy európai felkészültségi és készenléti beruházási tervre is, amely a különböző finanszírozási eszközöket vonná össze, miközben lehetővé tenné, hogy az uniós költségvetés egy részét biztonságra, védelemre fordítsák. A tagállamoknak GDP-jük egy meghatározott százalékát is le kellene kötniük ezekre a célokra (ami szintén ellenérzéseket válthat majd ki a tagállamokban).

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy az FBI szerint iráni hackerek lopott Trump-adatokat juttattak el Biden csapatához: az FBI és a titkosszolgálat súlyos állítást tett, miszerint kiberhackerek nem nyilvános anyagokat loptak Donald Trumptól Joe Biden csapatának az amerikai választásokhoz. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy kínai kémet tartóztattak le Németországban, aki a kínai titkosszolgálatoknak dolgozott. A hírek szerint Lipcsében vették őrizetbe a 38 éves nőt, amelyet követően az otthonát és a munkahelyét is átkutatták.

Kiderült, mekkora tömeg gyűlt össze Orbán Viktor ünnepi beszédén

A vártnál is nagyobb tömeg gyűlt össze Orbán Viktor ünnepi beszédén, amire rengetegen voltak kíváncsiak.

Engedély nélkül indult el egy Debrecenbe tartó személyvonat

A Mávinform számolt be a részletekről, melynek kapcsán tisztázták, nem alakult ki veszélyhelyzet, a két vonat 150 méterre volt egymástól.

A budapesti műemlékre zuhant rommá tört BMW (videó)

Egy BMW-vel sikerült bemutatni ezt a mutatványt, aminek totál lett a vége, ráadásul egy műemlékre zuhant rá a jármű.