Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Megszámlálták a szavazatokat: az EU-pártiak nyertek Moldovában

Nem sokon múlott.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mindössze 12 ezer szavazat döntött, de végül a Moldova Európai Unióhoz való csatlakozását támogató oldal került előnybe az október 20-án tartott népszavazáson. Ebben nagy szerepe volt a moldáv diaszpórának, amelynek 77 százaléka az EU-párti alkotmánymódosítás mellett voksolt.

Ez a fordulat megkönnyebbülést hozott Maia Sandu elnök számára, aki így elkerülte azt a politikai sorsot, ami David Cameront érte 2016-ban, amikor az Egyesült Királyság távolodott az EU-tól. Soron kívül Orbán Viktor: pánikolnak a nyugati vezetők

Vasárnap egyszerre tartották Moldovában az elnökválasztás első fordulóját és egy népszavazást az Európai Unióhoz való csatlakozás alkotmányos rögzítéséről. Míg az elnökválasztás eredménye – Maia Sandu újraválasztása – szinte biztos volt, a népszavazás kimenetele kérdéses volt, s komoly aggodalmakat okozott az elnök számára.

Hétfőn még úgy tűnt, hogy a csatlakozás ellenzői kerülhetnek fölénybe. Végül azonban, a diaszpóra szavazatainak köszönhetően az EU-csatlakozást támogatók győztek, igaz, csak kis különbséggel. A végeredmény szerint a szavazók 50,39 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást, mely Moldova elkötelezettségét rögzíti az Európai Unióhoz való csatlakozás iránt.