Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Rég szerettük volna már ennyire, hogy fehér karácsonyunk legyen

Hosszú évek óta nem volt igazi fehér karácsony Magyarországon, a keresési trendek pedig azt mutatják, nagyon hiányzik a magyaroknak az igazi karácsonyi hangulat a hófödte tájakkal.

...svg content...Fotó: Unsplash/Elena Mozhvilo
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy Magyarországon évtizedek óta nem volt igazi fehér karácsony, az emberek érdeklődése továbbra is masszív a témában. A Google Trends adatai alapján megfigyelhető, hogy már a nyár végétől növekszik az érdeklődés a téli időjárás iránt, különösen a karácsonyhoz kapcsolódó előrejelzések és zenék terén.

A Severe Weather Europe legutóbbi elemzése szerint az idei tél hóval kapcsolatos előrejelzései Európára vonatkozóan még nem egyértelműek: Az ECMWF (Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ) modellezése alapján az idei tél kevesebb havat hozhat Európában, kivéve a skandináv térséget, ahol átlagos vagy annál több hómennyiség várható. A brit UKMO és az észak-amerikai NMME modellek is hasonló, az átlagoshoz közeli időjárást jeleznek előre Európában. Soron kívül Zavartalan napsütés vár ránk hétfőn, akár 19 fok is lehet napközben

Más előrejelzések szerint az idei tél hidegebb lehet, mint a tavalyi, de még mindig enyhébb, mint a hosszú távú, 30 éves átlag. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy tavaly például Németországban az egyik legenyhébb tél volt a történelemben.

A Portfolio szerint a szakértők a La Niña jelenség hatásait is figyelembe veszik, ami általában hűvösebb időjárást eredményez Nyugat-Európában. A jelenlegi előrejelzések szerint gyenge vagy közepes intenzitású La Niña alakulhat ki, ami novemberre és decemberre néhány hidegebb időszakot hozhat.

A Google Trends és a fehér karácsony

A Google Trends alapján kiderült, hogy a „fehér karácsony” keresőkifejezés messze a legnépszerűbb a karácsonyi időjárás témakörében: noha az elmúlt öt év keresési adatai nem mutatnak egyértelmű trendet, tavaly kiemelkedő volt az érdeklődés a fehér karácsony iránt. Az idei évben az érdeklődés már szeptember elején jelentősen emelkedett.

A „White Christmas” keresések az angol nyelvű országokban a legnépszerűbbek, mint az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália, Írország és Kanada. A karácsonyi zenék iránti keresési adatok is növekedést mutatnak, különösen az „All I Want for Christmas Is You” és a „Last Christmas” című dalok esetében.

A karácsonyi időjárással kapcsolatos népi bölcsességek közül két ismert mondás is összefügg a fehér karácsonnyal. Az egyik szerint, ha Márton napján (november 11-én) a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben gázolhatunk. Egy másik népi megfigyelés Katalin napját (november 25-ét) figyeli: ha Katalin kopog, karácsony locsog. Hamarosan kiderül, hogy a népi bölcsességeknek megfelelően idén fehér karácsonyunk lesz-e.

2-1-re nyert a Liverpool a Chelsea ellen, Szoboszlai végig pályán volt

Szoboszlai Dominik végig a pályán volt a Chelsea ellen az angol bajnokin, ami a Liverpool győzelmével ért véget.