Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Meghívták az orosz és belarusz nagykövetet is, ezért többen bojkottálták a főváros faültetését

Több uniós és NATO-tagállam diplomatája is bojkottálta Budapest faültetési eseményét az orosz és belarusz nagykövet meghívása miatt.

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2024. október 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Váratlan diplomáciai feszültséget okozott a Margitszigeten tartott faültetési ceremónia, melynek célja a béke szimbolizálása volt, számolt be róla a Szabad Európa. Az eseményre ugyanis tévedésből meghívást kapott az orosz és belarusz nagykövet is, ami számos nyugati diplomata távolmaradását eredményezte.

Bár az orosz nagykövet, Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics végül nem jelent meg, Uladzimir Ulakovics belarusz nagykövet részvételét saját külképviseletük is megerősítette. A távolmaradó diplomaták egy része előzetesen egyeztetett a cseh nagykövetségen tartott megbeszélésen, ahol közösen döntöttek a bojkottról. Soron kívül Ilyen hőmérsékletek várnak ránk szombaton a nagyvárosokban

A rendezvényen Karácsony Gergely főpolgármester és Michael Wallace Banach apostoli nuncius közösen ültették el a „Béke fáját”, a gesztus szimbolikus jelentőségét azonban beárnyékolta a kialakult helyzet.

A Főpolgármesteri Hivatal később nyilatkozatban tisztázta, hogy adminisztratív hiba vezetett a nem kívánt meghívók kiküldéséhez, egyben hangsúlyozták, hogy ez nem jelenti a főpolgármester álláspontjának változását az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban.

Azonosítatlan légi célpont jelent meg Románia felett, mentek is a vadászgépek

A román védelmi minisztérium számolt be arról, hogy a Fekete-tenger felett, a román államhatártól 45 kilométerre egy azonosítatlan légi célpont jelent meg, ami miatt riasztották a vadászgépeket.