Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A Dunaferr tulajdonosa bejelentette, újraindítja a dunaújvárosi gyárat

A semmiből jött a hír, aztán számos egymásnak ellentmondó információ kezdett el keringeni az újranyitás kapcsán.

...svg content...Fotó: Freepik
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ellentmondásos hírek érkeztek a dunaújvárosi acélgyárról: a semmiből érkezett a bejelentés, miszerint a Dunaferr újraindul, legalábbis ez derült ki a Liberty tulajdonos által a dolgozóknak küldött levélből. Az idézett információkat a duol.hu szemlézte: a jelentés szerint Rahul Yenurkar, a Liberty Dunaújváros cégcsoport vezetője jelentette be az újraindítás tervét.

A levélben arról tájékoztatják a dolgozókat, hogy november közepétől fokozatosan újraindítják a hengerművek működését, a részletekről pedig egy ütemtervet is közzétettek. A menedzsment a szakszervezetekkel egyeztetve áttekintette az újraindítás lehetőségeit, s annak ellenére, hogy az acélipar egész Európában nehézségekkel küzd, most elegendő piaci lendületet látnak ahhoz, hogy a dunaújvárosi üzem sikeresen újraindulhasson. Soron kívül Óbuda alpolgármestere várhatóan december végéig börtönben marad

A levél szerint a pénzintézetekkel és a kormányzattal zajló tárgyalások folyamatban vannak, ezért az időpontok még változhatnak. Az első lépés az előkészítő munkák befejezése, majd az ütemterv szerint november 15-én indul a meleghengermű, november 25-én pedig a hideghengermű és a szállítómű. December 1-jétől a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. dolgozói műszakrend-változásokra számíthatnak a termelés újraindulásához igazodva.

A Liberty közlése szerint az acélja, hogy a nehéz piaci körülmények ellenére hosszú távon fenntartható és stabil működést biztosítson, és hozzájáruljon az európai acélipar sikeréhez. A vállalat elkötelezett amellett, hogy megbízható partner maradjon ügyfelei számára, és köszönetet mondott a dolgozók türelméért, remélve, hogy a piaci helyzet javulásával biztosítható lesz a folyamatos gyártás.

Az optimista üzenet ellenére azonban több ellentmondásos információ is napvilágot látott: októberben felszámolási kérelmet nyújtottak be a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben, miközben a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség szerdán közölte, hogy az üzemben megszűnt a víz- és internetszolgáltatás.

A dolgozók már hónapok óta fűtés és meleg víz nélkül végzik munkájukat. A szakszervezet arról is tájékoztatott, hogy az Európai Üzemi Tanács delegáltjai aznap online megbeszélésen informálták a Liberty európai vezetőit a kialakult helyzetről, és várják a munkáltató teljeskörű tájékoztatását a folytatásról.