Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
62,668 $

Ferenc pápa: „A háború illúzió, vereség, amely soha nem vezet békéhez”

Egyúttal azonnali tűzszünetet sürgetett a katolikus egyházfő.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ferenc pápa vasárnap délben elhangzott beszédében felszólította a világot, hogy tiszteljék a nemzetközi békefenntartó erőket, miután újabb támadás érte a Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL-missziót. A pápa sürgette az azonnali tűzszünetet.

A katolikus egyház vezetője aggodalmát fejezte ki a közel-keleti események miatt, s nyomatékosan kérte, hogy minden fronton szüntessék be a harcokat. Hangsúlyozta, hogy a béke eléréséhez a diplomácia és a párbeszéd az egyetlen járható út. Soron kívül Késelés történt egy miskolci szórakozóhely előtt, egy 16 éves fiú életét vesztette

Ferenc pápa együttérzését fejezte ki a palesztin, izraeli és libanoni népekkel, és felhívta a figyelmet az ENSZ-békefenntartók védelmének fontosságára. Mint ismert, pénteken a Dél-Libanonban szolgáló UNIFIL-misszió egyik katonája megsérült, miután lövedék találta el, de korábban már három másik katona is megsérült, közülük legalább ketten izraeli támadásban.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a szenvedés, amit a gyűlölet és bosszú okoz, mielőbb véget kell érjen. A pápa azt is kijelentette:

„A háború illúzió, vereség, amely soha nem vezet békéhez, soha nem fog biztonságot teremteni, mindenki számára vereséget jelent, főleg azoknak, akik legyőzhetetlennek gondolják magukat. Álljatok le, kérlek!”

Ferenc pápa arra is felszólított, hogy ne hagyják az ukrán népet szenvedni a közelgő hideg időben, s azonnal szüntessék be a civil lakosság elleni támadásokat. Emlékeztetett arra is, hogy pénteken találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezen kívül a pápa megemlítette a Haitin kialakult súlyos helyzetet, s arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek lépéseket az ország békéjének helyreállítása érdekében.

Donald Trump azt mondta legutóbbi beszédében, hogy 4 hónapon belül kitörhet a harmadik világháború

A lehető legriasztóbb forgatókönyvvel riogatta támogatóit a volt elnök.