Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
62,668 $

Irán: ha meg kell védenünk magunkat, nem létezik vörös vonal

Irán vasárnap kijelentette, hogy „nincsenek vörös vonalak” a védekezésben.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Abbász Arakcsi iráni külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy „nincsenek vörös vonalak” a védekezésben. A külügyminiszter kijelentései egyértelműen ama célt szolgálták, hogy eloszlassák azokat a feltételezéseket, melyek szerint Irán további válaszlépés nélkül elviselne egy izraeli csapást, ahogyan Teherán tette ezt az év elején, amikor Izrael legutóbb mért csapást Iránra egy iráni rakétatámadás után.

Arakcsi egy, az X-en közzétett bejegyzésében a védekezés kapcsán hangsúlyozta: Soron kívül Késelés történt egy miskolci szórakozóhely előtt, egy 16 éves fiú életét vesztette

„Noha az elmúlt napokban óriási erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy megfékezzünk egy totális háborút a térségünkben, világosan kimondom, hogy nincsenek vörös vonalak népünk és érdekeink védelmében.”

Mint ismert, Irán október 1-jén több mint 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre az Izrael és a Hezbollah közötti harcok eszkalálódása közepette: noha a legtöbbet az izraeli védelmi rendszer még repülés közben elfogta, több is áthatolt a rakétavédelmen. A rakétatámadás következtében egy palesztin civil vesztette életét, miután törmelék zuhant rá Ciszjordániában.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter eközben kijelentette, Izrael „halálos, pontos és meglepő” csapást fog mérni Iránra. Az immáron egy éve tartó háború egyre komolyabb aggodalmat kelt a Közel-Keleten, hiszen a folyamatos eszkaláció azzal fenyeget, hogy a háború kiterjedhet.

Donald Trump azt mondta legutóbbi beszédében, hogy 4 hónapon belül kitörhet a harmadik világháború

A lehető legriasztóbb forgatókönyvvel riogatta támogatóit a volt elnök.