Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
62,731 $

Az orosz sajtó egy Orbán Viktor ellen tervezett merényletről ír, Szijjártó Péter is reagált a híresztelésekre

Az orosz sajtó egy Belgrádból érkező hírről beszámolva közölte, merényletet terveznek Orbán Viktor ellen. Most Szijjártó is reagált az állításokra.

...svg content...Fotó: MTI/Illyés Tibor
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben értesült az orosz sajtóból egy Belgrádból érkező figyelmeztetésről, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ellen merényletet tervezhetnek. Az információt Alekszandr Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese hozta nyilvánosságra. A külügyminiszter az orosz médiában reagált a hírre.

A szerb és orosz sajtóban elterjedt hírek szerint az állítólagos fenyegetés oka Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos politikai álláspontja lehet. Vulin a Nacionalnaja oborona című lapnak adott interjúban osztotta meg ezt az információt. Szerinte az Orbánhoz hasonló nyugati vezetők, akik „béketárgyalásokat szorgalmaznak”, gyakran kerülnek célpontba, példaként említve Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletkísérleteket. Soron kívül Késelés történt egy miskolci szórakozóhely előtt, egy 16 éves fiú életét vesztette

Vulin arról is beszélt, hogy a belgrádi augusztusi zavargások hátterében is külföldi beavatkozás állhatott. A szerb hatóságok szerint a 27 ezer fő részvételével zajló tüntetéseket arra használták volna, hogy egy „színes forradalom” révén a kormányt Washington-barát politikusokra cseréljék. Ugyanakkor az Index arról számolt be, hogy a megmozdulások valódi oka a lítiumkitermelés engedélyezése volt a Jadar-völgyben.

Vulin korábban már jelezte, hogy Szerbia vezetése is „veszélyben lehet”, különösen a Fico és Trump elleni támadások után. Szijjártó Péter az állítólagos Orbán elleni merénylettel kapcsolatban elmondta: nincs tudomása konkrét gyilkossági kísérletről, de hozzátette, hogy „Magyarországot rendszeresen érik jogi, pénzügyi és politikai támadások”.

A külügyminiszter éppen Szentpéterváron tartózkodott, ahol részt vett a Nemzetközi Gázfórumon, s hangsúlyozta, hogy a miniszterelnököt ért támadások mögött állhat az ország Ukrajnával kapcsolatos álláspontja, a migrációs politika és a genderkérdések körüli viták is, melyek miatt Brüsszel több tízmilliárd eurót tart vissza Magyarországtól.

Szijjártó Péter a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai látogatásával kapcsolatos hírekre is reagált, mely szerint az ukrán elnök egy amerikai fegyvergyárba tett látogatása beavatkozást jelenthet az amerikai elnökválasztásba. A külügyminiszter szerint az amerikaiaknak kell eldönteniük, hogy Zelenszkij látogatása beavatkozásnak tekinthető-e.