Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,60 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
63,131 $

Rengeteg élet megmentése mellett spórolhatnák meg London energiaszükségletének csaknem felét

Egyre inkább alkalmazkodni kell Londonban is a szélsőséges időjárási eseményekhez.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Hat év telt el 2018 óta, kutatók azonban azóta is vizsgálják az abban az évben tapasztalt rendkívüli londoni hőhullámot – annak ellenére, hogy 2022-ben ismét megdőlt a hőségrekord Nagy-Britanniában, 40,2 fokkal.

Nem mindegy azonban, hogy hol éri az embereket a forróság, nagyvárosban sokkal veszélyesebb lehet, több a hősziget, kevesebb a zöldfelület. Egy tanulmány szerint viszont nem kellene teljesen átalakítani a város struktúráját, hogy megvédjék a lakosokat a kánikula egészségügyi következményeitől. Soron kívül Szörnyethalt egy 30 éves férfi és 54 éves édesanyja, egy 15 éves lány karja leszakadt

A University College London és az Exeteri Egyetem kutatói szerint a város tetőire felszerelt világos árnyalatú panelek csaknem 0,8 fokkal vetették volna vissza a kánikulát, ami 786 ember halálát okozta a nyári hónapokban.

„Ha széles körben alkalmazzák a jövőben, ezek tetők jelentősen csökkenthetik egy város levegőjének hőmérsékletét” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Charles Simpson, a UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources munkatársa.

„Az ebből eredő, az egész városra kiterjedő hűtőhatás életeket menthetne meg, és javítaná a lakosok életminőségét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy napelemekkel kombinálva még hatékonyabb lehetne az elképzelés.

Simpson a tanulmány adatait figyelembe véve úgy vélekedett, hogy rengeteg áldozat halálát megakadályozhatták volna ezzel, a napelemek pedig London 2018-as áramfogyasztásának felét jelentették volna – írja az Euronews.

Dél-Európa és Észak-Afrika forróbb országaiban már régóta gyakori látvány a fehér tető. A világos színű tetők kevesebb napsugárzási energiát nyelnek el, mint a sötétek. „Egyértelmű, hogy városainknak alkalmazkodniuk kell az éghajlatváltozáshoz. Ez az egyik lehetséges megoldás” – mondja a tanulmány társszerzője, Tim Taylor professzor.