Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,37 Ft
Euró
401,13 Ft
Font
479,01 Ft
Bitcoin
62,220 $

Külföldi diákhitelük magyar diákhitelre történő kiváltásával csábítaná haza a diplomás fiatalokat a kormány

Meglepő koncepcióról számolt be a kormány.

...svg content...Fotó: Unsplash/Vasily Koloda
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A kormány elkötelezett amellett, hogy támogassa a külföldön élő diplomás fiatalok hazatérését. Ennek érdekében egy új jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése indul pénteken, amely lehetővé tenné az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban és az Egyesült Királyságban tanuló fiatalok számára, hogy a tanulmányaik során felvett diákhiteleiket Magyarországon kedvezőbb feltételekkel váltsák ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A javaslat szerint a külföldön diplomát szerzett fiatalok 2025. január 1-jétől önként dönthetnek arról, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. A Diákhitel Központ kötelezettséget vállal arra, hogy maximum 10 millió forintig előtörleszti azoknak a külföldön felvett diákhiteleit, akik Magyarországon vállalnak munkát, ezáltal a külföldi diákhitel magyar diákhitellé alakul át.

A külföldi képzéshez felvett hitelek kiváltása a kamattámogatott, ügyfelek számára kamatmentes Diákhitel 2 termékkel, míg a szabad felhasználású hitelek a jelenlegi 7,99%-os kamatozású Diákhitel 1 termékkel történhet majd meg.

Ezenkívül a hazatérő fiatalok számára továbbra is elérhetők lesznek a diákhitelhez kapcsolódó kedvezmények, mint például a gyermekvállalás esetén járó tartozáselengedés, a törlesztés szüneteltetése, valamint a munkáltatók által nyújtható adó- és járulékmentes támogatások a Diákhitel 2 törlesztésére.

Az intézkedés célja, hogy ösztönözze a külföldön diplomát szerzett magyar fiatalokat, hogy Magyarországon vállaljanak munkát, ahol hasznosíthatják a külföldön szerzett tudásukat és tapasztalataikat. Emellett a kormány szeretné elérni, hogy a fiatalok hazájukban alapítsanak családot és itt építsék jövőjüket – olvasható a közleményben.

Óriási nézettséget generál Vogel Evelin új videója, itt vannak a számok

Vogel Evelin YouTube csatornája hamar teret hódíthat magának a virtuális világban, ha az érdeklődés változatlan marad iránta.

Megvan a magyar kezdő a hollandok elleni Nemzetek Ligája mérkőzésre

Marco Rossi egy nagyon erős csapatot küld ki a hollandok ellen a pályára a Puskás Arénában, ami akár szoros mérkőzést is hozhat.

Magyar Péter egyelőre nem reagált Vogel Evelin legújabb videójára

Meglepő módon a Tisza Párt elnöke egyelőre nem reagált volt kedvese legújabb videójára, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezt 24 órán belül nem teszi meg.