Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
401,53 Ft
Font
479,86 Ft
Bitcoin
61,782 $

Szijjártó: a magyar európai uniós elnökség alatt kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások Albániával

Szijjártó Péter szerint ez hatalmas siker.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar európai uniós elnökség nagy sikere, hogy jövő kedden érdemben is elindulhatnak a csatlakozási tárgyalások Albániával – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a miniszter kiemelte, hogy Albánia és a többi nyugat-balkáni ország már több mint 15 éve vár az EU-tagságra.

Hangsúlyozta, az integrációs folyamat során vannak fontos mérföldkövek, ezek közül pedig az egyik legjelentősebb, amikor az adott országgal megkezdődnek a tényleges csatlakozási tárgyalások, melyek harmincöt témakört ölelnek fel. Szijjártó közölte, Albániával kedden megnyitják az első tárgyalási fejezetcsoportot, amikor is megtartják az első EU-Albánia kormányközi konferenciát. Hozzátette, ez a fontos lépés a magyar EU-elnökség idején történik meg. Soron kívül Külföldi diákhitelük magyar diákhitelre történő kiváltásával csábítaná haza a diplomás fiatalokat a kormány

Szijjártó kiemelte, az „alapelvek” nevű fejezetcsoportot fogják megnyitni, mely 5 területet érint, köztük az igazságszolgáltatás, a biztonság, a közbeszerzések, a statisztikai módszerek és a pénzügyi ellenőrzés kérdéskörét. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nemcsak az idei EU-elnöksége alatt, de később is támogatni fogja Albániát a bonyolult tárgyalási folyamat során.

Azt is közölte, hogy Albánia közigazgatási miniszterével megállapodtak, hogy a Magyar Diplomáciai Akadémián kiképeznek 50, a csatlakozási tárgyalásokban részt vevő albán közigazgatási munkatársat. Hozzátette, hogy hasonló képzési programot hajtanak végre Albániával, mint amit Moldovával is tettek, hogy segítsenek az ország csatlakozási folyamatának sikerében.

Szijjártó Péter úgy véli, Albánia több tárgyalási fejezet megnyitására is készen áll, és hangsúlyozta, hogy a magyar kormány azon dolgozik, hogy az elnökségi időszakban további témakörök is előrelépjenek. Végezetül kiemelte, a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célkitűzése a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának felgyorsítása.