Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,70 Ft
Euró
400,84 Ft
Font
478,96 Ft
Bitcoin
61,308 $

Atombomba túlélőinek japán csoportja nyerte el a 2024-es Nobel-békedíjat

Pénteken hirdették ki a győzteseket.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/ProtoplasmaKid
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nihon Hidankyo, az atombomba túlélőinek japán csoportja nyerte el a 2024-es Nobel-békedíjat. A Nobel-bizottság elnöke, Joergen Watne Frydnes hangsúlyozta, a csoport rendkívüli erőfeszítéseket tett azért, hogy „egy atomfegyvermentes világot” alkossanak meg.

A győztesek kilétére a pénteki, oslói eseményen derült fény, ahol a Nobel-bizottság elnöke kiemelte, a csoport „nagyban hozzájárult a nukleáris tabu megteremtéséhez”. Soron kívül Külföldi diákhitelük magyar diákhitelre történő kiváltásával csábítaná haza a diplomás fiatalokat a kormány

Az elnök mellett maga a bizottság is méltatta a csoport elképesztő munkáját, rámutatva, hogy a csoport tanúvallomások segítségével biztosította, hogy soha többé ne lehessen nukleáris fegyvereket használni.

A norvég Nobel Intézet közölte, hogy 286 jelöltet jelöltek az idei békedíjra, 197 személyt és 89 szervezetet. A Nobel-békedíjra jelölést kizárólag komoly tekintélyt képviselő személyek tehetnek, köztük nemzeti közgyűlések, kormányok és nemzetközi bíróságok tagjai.