Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,34 Ft
Euró
400,84 Ft
Font
478,68 Ft
Bitcoin
61,135 $

Megkongatta a vészharangot az NNGYK: rövidesen berobban a koronavírus Magyarországon

Az influenza is gyorsan terjed.

...svg content...Fotó: NNK
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja ismét emelkedést mutat a szennyvízmintákban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Az adatok szerint az év 40. hetében országszerte növekedett a vírus örökítőanyagának mennyisége, különösen nyolc településen, köztük Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepének területén, valamint Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden és Szolnokon. A többi vizsgálati helyszínen stagnálás volt tapasztalható.

A jelentés szerint a legtöbb településen az emelkedett kategóriába sorolható a koronavírus jelenléte a szennyvízben, míg Pécsett, Szegeden, Egerben és Salgótarjánban már a magas szintet is elérte. Az NNGYK hozzátette, hogy a szennyvízminták alapján a koronavírus-fertőzések számának növekedésére lehet számítani a közeljövőben. Soron kívül Csütörtökön megdőlt a fővárosi szélrekord

A központ arról is beszámolt, hogy a 2024 januári szennyvízmintákban a JN.1 variáns – mely a BA.2.86 alvariánsa – vált dominánssá. Ezzel szemben más vonalak örökítőanyaga már csak ritkán mutatható ki a mintákban.

Nemcsak a koronavírus, de az influenza is támad: az NNGYK szerint az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja is növekedést mutat a szennyvízben, különösen Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepének területén, valamint Kaposváron. A közeljövőben várhatóan az influenza-esetek száma is emelkedni fog, figyelmeztetett a központ.

Az aktuális adatok arra figyelmeztetnek, hogy mind a koronavírus, mind az influenza esetszámai emelkedő tendenciát mutatnak, így érdemes figyelemmel kísérni a járványügyi helyzet alakulását, és szükség esetén megtenni a megfelelő óvintézkedéseket.

Visszatért Vogel Evelin, szerinte Magyar Péter egyenesen megfenyegette őt

Vogel Evelin nem fél, és a saját YouTube-csatornáján folytatja a kitálalást, melyben sokan támogatják, hogy mondjon el mindent, amit csak tud.