Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,73 Ft
Euró
398,54 Ft
Font
475,69 Ft
Bitcoin
61,878 $

Nem érdemes minden levelet összegereblyézni ősszel, pozitív hatása is lehet kertünkre

Ám ez még nem jelenti azt, hogy minden levelet ott lehet hagyni. A túlzottan vastag levélréteg ugyanis megfojthatja a füvet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Itt az ősz, hullanak a falevelek, ezáltal gyanítható, hogy a nagyobb kertek tulajdonosai egy cseppet sem unatkoznak hétvégenként, amikor össze kell gereblyézni a lehullott leveleket. Ez azonban nem szükségszerű, mert ha hagyjuk, hogy egy vékony levélréteg megpihenjen, majd bomlásnak induljon a gyepen, az alatta lévő talaj szerves tápanyagokkal gazdagodhat, ami kifejezetten jót tehet neki – írja a 24.hu az IFLScience cikke alapján.

Susan Barton, a Delaware Egyetem tájépítész professzora szerint ez a gyakorlat javítja a talaj minőségét és egészségét, nem véletlen, hogy az erdőkben található a legjobb talaj. A felszabaduló tápanyagok, mint a nitrogén és a foszfor a talaj mikroorganizmusaira gyakorol közvetlen pozitív hatást, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a pázsit általános egészségi állapotához – magyarázta. De a levélhalom az állatok számára is hasznos terület lehet. Soron kívül Kiderült, mikortól nyitják újra a Hajógyári szigetet és a Római-partot

Molylepkék, méhek, mókusok és madarak egyaránt kiélvezhetik az előnyeit, itt ugyanis élelmet találhatnak és tárolhatnak, sőt akár rejtekhelyként is szolgálhat számukra – teszik hozzá. Ugyanakkor ez még nem egyenlő azzal, hogy minden levelet ott lehet hagyni. A túlzottan vastag levélréteg ugyanis megfojthatja a füvet. Diana Alfuth, a Wisconsini Egyetem munkatársának elmondása alapján a levelek 20-50%-ának otthagyása jelentheti a tökéletes egyensúlyt.

A felesleges leveleket pedig megéri összeaprítani, és úgy szétszórni – áll a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy indul a poloskainvázió, készülhetnek a lakók, a pihenők, az agráriumban dolgozók. Ősszel jönnek a kiirthatatlan poloskák: a hazánkban nem őshonos, zöld vándorpoloska és a barnás márványpoloska egyaránt. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy megszólaltak a szakértők a magyar nagyvárosok kertjeiben megjelent csótányokról.

Elképesztő: így néz ki a Milton hurrikán az űrből (videó)

Az időjárási jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról is videóra vették, valamint a NASA is hátborzongató felvételeket osztott meg.