Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,65 Ft
Euró
399,27 Ft
Font
476,57 Ft
Bitcoin
62,877 $

Rómába készül? Fontos lehet tudni, hogy lezárják ezt a népszerű látnivalót

Emellett lényeges megemlíteni azt is, hogy kísérleti jelleggel korlátozni fogják az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Róma főpolgármestere, Roberto Gualtieri azt tudatta, miszerint hétfőn kezdetét vette a római Trevi-kút felújítása, amelynek során a turisták a szökőkút medencéje fölé épített átjárón csodálhatják meg az emblematikus római műemléket. Mint kiderült, a látogatás a medence fölött elhelyezett üveglapokon történhet, miközben alant elvégzik a műemlék alsó részének tisztítását és renoválását, ahová a látogatók rendszeresen dobálnak aprópénzt a szökőkút zöldes vizébe.

A polgármesteri hivatal közlése szerint az üvegpallók heteken belül elkészülnek. A felújításra pedig azért volt szükség, mert a szökőkút „sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, ami révén invazív növényzet és mészkőlerakódás alakult ki”. Továbbá fontos tudni azt is, hogy kísérleti jelleggel korlátozni fogják az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát. Az intézkedés célja, hogy újabb adatokhoz jussanak „a műemlék túllátogatottságnak a megoldásához”. Soron kívül DK-s politikus zavarta meg Orbán Viktor strasbourgi beszédét egy bekiabálással, biztonsági őrök teperték a földre (videó)

Megjegyzik: a Trevi-kutat naponta 10-12 ezer ember keresi fel. A kút vizét leeresztik, de a rituális pénzbedobás egy kosár segítségével folytatódhat. A Pénzcentrum az MTI beszámolójára hivatkozva azt írja, a munkálatok az év végéig tartanak, és a hatóságok ezt követően is ellenőrizni kívánják a látogatók számát. Roberto Gualtieri a hétfői sajtótájékoztatón hozzátette: elképzelhető „kisebb belépődíj” bevezetése is a bejáratnál.

A korlátozott látogatásra vonatkozó elképzelést már a múlt hónapban felvetették. Az olasz főváros az eddiginél is jóval több, 30 millió látogatóra számít 2025-ben, a jubileumi szentévben – emelik ki. Korábban arról is beszámoltunk, hogy ókori építészeti kincs rongálódott meg egy heves zivatar során Rómában: villám csapott a Colosseum közelében lévő római Constantinus Diadalívébe, amelynek következtében több darab is letört az építményről.

Orbán Viktor Strasbourgban: aki bejutott az unió területére, az soha nem fog kimenni onnan

A migráció okozta problémákra is felhívta a figyelmet a miniszterelnök a Strasbourgban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.