Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,65 Ft
Euró
399,27 Ft
Font
476,57 Ft
Bitcoin
62,877 $

Ez lehet az oka annak, ha gyorsan merül a telefonja

Úgy tűnik, egy kellemetlen kémiai folyamat okozhatja az akkumulátorok romló teljesítményét.

...svg content...Fotó: Unsplash
Technológia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A modern eszközök, a laptopok, a táblagépek és a mobilok elképzelhetetlenek akkumulátorok nélkül, ám az idő előrehaladtával jelentősen csökken ezek minősége. A lítiumion-akkumulátor belsejében két elektróda tárolja a lítiumionokat: a pozitív töltésű anód és a negatív töltésű katód.

Az akkumulátor belsejében található elektrolit segítségével az ionok az anódról a katódra vándorolnak, ez pedig elindít egy olyan kémiai folyamatot, amely elektronok felszabadulásához vezet. A Stanford Egyetem új kutatása szerint a lítium-ionokkal együtt azonban nem kívánt utasok is a katódra tapadhatnak – áll a beszámolóban. Soron kívül DK-s politikus zavarta meg Orbán Viktor strasbourgi beszédét egy bekiabálással, biztonsági őrök teperték a földre (videó)

A hidrogénprotonok és elektronok is letörnek az elektrolitban lévő molekulákról, ezek pedig felhalmozódhatnak a katódon, ami azt jelenti, hogy a lítiumionok nem képesek olyan hatékonyan vezetni a feszültséget. Ennek eredményeként csökkenhet az akkumulátorok élettartama, és romolhat azok töltési teljesítménye – írja a 24.hu az IFL Science cikkére hivatkozva. A Science folyóiratban közzétett kutatás szerint a hidrogénszivárgást egy sor kémiai reakció hajtja, és még ha nem is használja az ember az akkumulátort, az akkor is energiát fog veszíteni.

Az akkumulátor töltési képességének csökkenése

Ám a kutatás során felmerült az a probléma, hogy a hidrogén rendkívül apró, így nehéz nyomon követni. Ezért a kutatók deutériumra – a hidrogén izotópjára – cseréltek az elemet az akkumulátorokban, így figyelték a mozgását, és bebizonyosodott, hogy ez okozza az akkumulátor töltési képességének csökkenését – derül ki a cikkből.

Egyúttal a szakértők hozzáteszik: további kutatásokra van szükség a különböző akkumulátortípusokat illeteően, hogy megállapítsák, univerzális problémáról van-e szó. Ha kiderül, hogy az, és sikerül megoldást találni, új korszak kezdődhet az akkumulátorgyártásban.

Korábban azt is megírtuk, hogy még egy lépéssel közelebb kerültünk a jövőhöz, jöhetnek a bankkártya vékonyságú telefonok. Egy komoly probléma megoldása még vár a kutatókra, de már így is olyan lehetőségekkel kecsegtet a fejlesztés, melyek eddig elképzelhetetlenek voltak. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy népszerű tévhitet cáfoltak az éjszakai telefontöltéssel kapcsolatosan. Gyakran felmerül ugyanis a kérdés, vajon tényleg hamarabb tönkremegy-e az akkumulátor, ha egész éjjel töltőn hagyjuk a telefont. Megvan a válasz.

Orbán Viktor Strasbourgban: aki bejutott az unió területére, az soha nem fog kimenni onnan

A migráció okozta problémákra is felhívta a figyelmet a miniszterelnök a Strasbourgban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.