Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,95 Ft
Euró
399,44 Ft
Font
476,70 Ft
Bitcoin
62,320 $

Tudósok szerint nem úgy ért véget a dinoszauruszok kora, ahogy azt eddig gondoltuk

Meglepő felfedezésre jutottak a szakértők.

...svg content...Fotó: Unsplash/engin akyurt
Tudomány
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tudósok szerint a dinoszauruszok kora nem egy, hanem két aszteroida becsapódásával ért véget: noha a mai napig a mexikói Chicxulubba becsapódott aszteroidának tulajdonítják a dinoszauruszok kihalását, a tudósok szerint egy második aszteroida ugyanebben a korszakban csapódott be a nyugat-afrikai Guinea partjainál lévő Nadir-kráternél.

A Nature tudományos folyóirat hasábjain megjelent új tanulmányban több meglepő információ is szerepel a dinoszauruszok kihalásáról: az Uisdean Nicholson, a skóciai Heriot-Watt Egyetem geológusa által vezetett csapat tudós 3D-s szeizmikus adatokat használt a becsapódás mérésére, s képesek voltak visszafejteni az aszteroida méretét, becsapódási szögét, a sebességét, sőt még azt is, hogy az aszteroida milyen hatással volt a tengerfenékre és az alatta lévő kőzetre. Soron kívül Földön kívüli élet keresésére indul a NASA hamarosan

A tudósok megállapították, hogy a szóban forgó aszteroida valószínűleg 450-500 méteres volt, másodpercenként 20 kilométeres sebességgel haladt, és északkelet felől 20-40 fokos szögben csapódott a Földbe.

A legfontosabb azonban az, hogy a tanulmány többek között bebizonyította, hogy a kráter valójában egy aszteroida becsapódásának eredménye, s hogy nagyjából ugyanabban az időben történt, mint a dinoszauruszokat kiirtó aszteroida, vagyis 66 millió évvel ezelőtt, a kréta időszak végén.

Mindez pedig azt jelenti, hogy bár tényleg a Chicxulub aszteroida volt az, amelyik megölte a dinoszauruszokat, úgy tűnik, hogy a Nadir-kráterbe csapódott aszteroida is segíthetett abban, hogy a dinoszauruszok kihaljanak.

Orbán Viktor reagált a DK-s akcióra: „Egy újabb DK-s pojáca”

Orbán Viktor miniszterelnöknek megvan a véleménye a DK akciójáról, ami sokak szerint inkább kínos volt, mint hatásos.