Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,25 Ft
Euró
402,21 Ft
Font
479,31 Ft
Bitcoin
63,748 $

Nem mindennapi felvételek készültek zsákmányukat felfaló cápákról

Hiába voltak óriási tüskéik és tapadtak erőteljesen a tengerfenékhez, a cápák akkor is elbántak velük.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Ausztrália és Óceánia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elképesztő felvételen sikerült rögzíteni, amint néhány cápa épp zsákmányát fogyasztja Ausztrália vizeiben. A beszámoló alapján a videón az látható, ahogy a ragadozók meglehetősen különös prédát, tüskés tengeri sünöket esznek meg gond nélkül. Érdemes hozzátenni, hogy a tengeri sünök számos problémát okoznak Ausztráliában: az egyre melegedő tengerekben elképesztően gyorsan terjeszkednek, és minden útjukba kerülő moszatot, hínárt és gerinctelen állatot elfogyasztanak, sivár pusztákat hagyva maguk után a tengerfenéken.

Hogy megfékezzék pusztításukat, Jeremy Day ökológus és kollégai a tengeri sünöket megevő homárokat kezdték el kutatni. A szakértők számos víz alatti kamerát telepítettek egy homárodú elé, majd tengerisünöket helyeztek a közelébe, hogy megnézzék, hogyan táplálkoznak pontosan ezek a ragadozók – számolt be a 24.hu a The Conversation cikke alapján. Mint kiderült, egy hónap után a tengerisünök nagy része eltűnt, ám a felvételek alapján ez nem a homároknak, hanem a cápáknak volt köszönhető. Soron kívül Puskás Peti is reagált: „Megöltetek ismét egy gyermeket, tönkretettetek egy családot”

A kutatók tanulmánya szerint a homárokat többnyire hidegen hagyták a tüskés állatok: csupán a tengeri sünök 4%-át fogyasztották el, és sok esetben elmentek mellettük, hogy inkább más élelem után kutassanak. A tarajos bikacápákat (Heterodontus galeatus) és az ausztrál bikacápákat (Heterodontus portusjacksonii) viszont nagyon is érdekelték ezek a prédák: a tengerisünök 45%-át felfalták. A szakértők egyébként korábban azt gondolták, hogy a nagyon nagy, 12 centiméternél szélesebb tengerisünöket talán semelyik ragadozó nem képes elfogyasztani.

A videón viszont az látszik, hogy ezek a bikacápák gond nélkül megbirkóznak velük. Hiába voltak óriási tüskéik és tapadtak erőteljesen a tengerfenékhez, a bikacápák akkor is elbántak velük – emelik ki. A kísérlet megmutatta, hogy a homároknak sokkal kisebb szerepük van a tengeri sünök féken tartásában, mint azt korábban hitték. Ez pedig megmagyarázza, hogy a homárok példányszámának növelése miért nem gátolta meg eddig a tüskés állatok terjeszkedését – teszik hozzá.

A kutatás emellett azt is megmutatta, hogy egyes cápák előszeretettel fogyasztják őket, bár Jeremy Day szerint egyelőre kérdéses, ezek a ragadozók mennyire lehetnek képesek aktív szerepet játszani a tengerisünök visszaszorításában. Nemrégiben pedig egy olyan cápáról is beszámoltunk, amely egy elképesztően súlyos sérülést élt túl: azt, hogy felnyársalta egy kardhal. A megtámadott példányra halászok találtak rá Albánia déli partjainál, s lényeges kiemelni: a tudósok korábban még nem találkoztak olyannal, hogy egy cápa egy ehhez hasonló sebesülés után életben maradt volna.

Nem mindennapi felvételek készültek zsákmányukat felfaló cápákról

Hiába voltak óriási tüskéik és tapadtak erőteljesen a tengerfenékhez, a cápák akkor is elbántak velük.