Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,11 Ft
Euró
401,97 Ft
Font
478,66 Ft
Bitcoin
62,899 $

Még mindig nem tűnt el az afrikai sertéspestis, nem csökkenhet a magyar gazdák figyelme

A Nébih figyelmeztette a gazdákat, noha jól állunk a védekezésben, nem lehet hátradőlni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Pascal Debrunner
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Nébih szerint az afrikai sertéspestis elleni védekezés Magyarországon eddig sikeresnek bizonyult, hiszen az elmúlt több mint hat évben a járvány nem terjedt át a vaddisznóállományról a házisertésekre. A gazdák és a hatóságok közös erőfeszítései révén sikerült megvédeni a hazai sertéságazatot a vírus pusztításától.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban felhívja a figyelmet, hogy a védekezésnek folytatódnia kell, hiszen a járványvédelmi intézkedések betartása továbbra is kulcsfontosságú a vírus elleni harcban. Soron kívül 33 éve történt rejtélyes gyilkossági ügy végére tett pontot a rendőrség

Az ASP jelenléte a vaddisznóállományban továbbra is fennáll, ezért a gazdáknak folytatniuk kell az óvintézkedések szigorú betartását: noha néhány régióban, mint például Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben, enyhültek a kereskedelmi korlátozások, ez nem jelenti azt, hogy a járvány veszélye elmúlt. A sertéstartóknak fontos, hogy csak megbízható, regisztrált helyekről szerezzenek be állatokat, és minden esetben kérjék ki az állatorvosok tanácsát.

Az őszi és téli időszakban különösen nagy kockázattal járhat az ASP terjedése. A vaddisznóvadászat ebben az időszakban fokozott figyelmet igényel, mivel a vírus terjedése elsősorban a vaddisznók körében történik. A vadászoknak szigorúan be kell tartaniuk a fertőzött területeken érvényes előírásokat, a vadászat után pedig minden eszközt, járművet és ruházatot gondosan meg kell tisztítani.

A kukorica aratása szintén nagy veszélyt hordoz, mivel a vaddisznók gyakran keresnek menedéket a kukoricatáblákban, ahol fertőzhetik a terményt. A gazdáknak ajánlott a learatott terményeket legalább 30 napig pihentetni, mielőtt azt sertések takarmányozására használnák fel. Ezenkívül a mezőgazdasági gépek alapos tisztítása és fertőtlenítése elengedhetetlen a vírus továbbterjedésének megakadályozásában.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely Orbán Viktort másolja

Ugyanakkor pár pozitívumot is megemlített.