Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,13 Ft
Euró
401,98 Ft
Font
479,03 Ft
Bitcoin
63,023 $

Egymillió forintot ad egy magyar település, ha valaki odaköltözik

A településen jelenleg 3-5 millió forint közötti áron lehet ingatlant vásárolni, ami miatt a helyi vezetés reméli, hogy az egymillió forintos támogatás vonzó lehet az új lakók számára.

...svg content...Fotó: Pixabay A kép csak illusztráció!
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Csongrád-Csanád vármegyében található Eperjes önkormányzata egymillió forintos támogatással ösztönzi a családok letelepedését a településen. Azok pályázhatnak a támogatásra, akik rendelkeznek erkölcsi bizonyítvánnyal és bejelentett, stabil munkahellyel, emellett a községben akár már 3-5 millió forintért is lehet házat találni. Kabai Mátyás polgármester szerint Eperjes elöregedő település, ezért fontos számukra az idősek ellátása.

De a jövőt is szem előtt kell tartaniuk, ezért növelni szeretnék a lélekszámot. Hozzátette: a céljuk, hogy Eperjes egy rendezett és élhető település legyen, és továbbra is a nyugalom szigete maradjon. A delmagyar.hu cikke szerint jelenleg 420 lakosa van a falunak, melyből mindössze 38 gyermek tartozik a 0-14 éves korosztályba. Öt évvel ezelőtt még 495-en éltek itt, így a népességcsökkenés megállítása érdekében indították el a letelepedési támogatást, amire évente négy-öt millió forintot fordítanának. Soron kívül Súlyosabb büntetést szabnának ki a kokainos taxisra, aki 2020-ban Halgas Tibor focista halálát okozta

A helyi rendelet értelmében a támogatásra olyan házasok, élettársak vagy egyedülálló szülők jogosultak, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, és magyar állampolgársággal rendelkeznek. Feltétel továbbá egy tízéves letelepedési szerződés aláírása, ha pedig valaki a szerződés lejárta előtt elköltözik, a támogatást kamatostul kell visszafizetnie. A támogatás felhasználható házvásárlásra, új ingatlan építésére, telekvásárlásra vagy felújításra.

Továbbá lényeges kiemelni azt is, hogy nemcsak a helyi fiatalok, hanem más településekről érkezők is igényelhetik. A cikkben még megjegyzik: jelenleg egy háromszobás, nagy melléképülettel rendelkező ház 5 millió forintért vásárolható meg, amely minimális felújítás után azonnal költözhető. Tavaly egyébként arról is hír érkezett, miszerint egy magyar falu egy forintért kínál építési telkeket a fiataloknak. A polgármester akkor elmondta:

Céljuk, hogy nőjön a lakosok száma, illetve azt szeretnék, ha a fiatalok helyben maradnának vagy letelepednének ott. De arra is kitértünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kétszeresére növelné a gyerekek után járó családi pótlékot. A magyar kormányfő ebből nem enged, megkétszerezné a gyerekek után járó családi pótlékot, még ha két lépésben is történhet meg mindez. A további részletekről itt írtunk.