Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,58 Ft
Euró
401,18 Ft
Font
479,46 Ft
Bitcoin
63,728 $

Közel félmilliárd kilométerre küldtek lézerüzenetet a Földről

Szintet lépett a bolygóközi kommunikáció, a NASA jelentős mérföldkövet emleget.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Tovább teszteli forradalmi kommunikációs lehetőségeit a NASA, ezúttal a Földtől csaknem 460 millió kilométerre küldtek lézeres üzenetet a Psyche szondának, ez volt az eddigi legnagyobb távolság, amivel próbálkoztak.

„Ez egy jelentős mérföldkő, a lézeres kommunikáció nagyon nagyfokú pontosságot igényel, és korábban nem tudtuk, hogy az ehhez hasonló távolságok esetében mekkora teljesítménycsökkenést tapasztalunk majd” – mondta Meera Srinivasan, a projekt operatív vezetője. Soron kívül Kövér László szerint Gyurcsány Ferenc magának épített fel „gyűlöletből ácsolt pódiumot”

A legújabb teszttel azonban megerősítették, hogy a technológia kitűnően működik, az adatátvitel pedig csaknem százszor gyorsabb, mint a rádiókommunikáció esetében – számolt be róla az IFL Science.

„Hatalmas mennyiségű tesztadatot továbbítottunk a Psyche űrszondára és a viszont” – fogalmazott Abi Biswas projekttudós a júniusi tesztek során, amikor 8,3 megabit/másodperces átviteli sebességet sikerült elérni 390 millió kilométeres távolságból.

Ken Andrews műveleti vezető szerint november 4-én ismét bekapcsolják a rendszert és ezúttal már egy hosszabb, egy éven keresztül tartó próbaüzem következik. A Psyche a következő években is a Naprendszer belső régióiban tartózkodik majd, a tesztek minden bizonnyal tovább folytatódnak egészen az évtized végéig.