Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,221 $

Jelentős vízszintemelkedést hozott az őszi esőzés a Balaton számára

Az őszi csapadék hatására emelkedni kezdett a Balaton vízszintje a nyári aszályos időszak után.

...svg content...Fotó: Unsplash/Gábor Kulcsár
Belföld

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt hónapok forró és száraz időjárása jelentősen csökkentette a Balaton vízszintjét, ami augusztus végére 87 centiméterre apadt. Ez a szint azonban még mindig jóval meghaladta a 2003-ban mért kritikus, 23 centiméteres átlagot, amikor komoly aggodalmak merültek fel a tó jövőjével kapcsolatban.

Az ősz beköszöntével két mediterrán ciklon, a Boris és a Cassandra hozott számottevő csapadékot Magyarország területére, beleértve a Balaton vízgyűjtőjét is. Az első esőzések főként a talaj vízkészletének feltöltődését segítették, míg a későbbi csapadék már közvetlenül a tó vízszintjének emelkedéséhez járult hozzá. Soron kívül Jelentősen növekedett a végrehajtások száma Magyarországon

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint, melyet az Infostart közölt, a Balaton átlagos vízszintje három nap leforgása alatt 5 centimétert emelkedett, elérve a 91 centiméteres szintet szombat reggelre. Ez a tendencia várhatóan folytatódik a következő időszakban, köszönhetően a csökkenő párolgásnak és az előrejelzett további esőzéseknek.

Szakértők szerint a jelenlegi időjárási körülmények kedveznek a tó vízszintjének további emelkedésének, és hamarosan várható, hogy az átlagos vízszint ismét eléri az 1 méteres magasságot.