Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,177 $

Egy kisgyermek is életét vesztette a La Manche-csatorna átkelése közben

Idén már 51 migráns vesztette életét a csatorna átkelése közben.

...svg content...Fotó: Franciaországból a La Manche-csatornán átkelő illegális bevándorlók által használt vízi járművek a délkelet-angliai Doverben 2024. október 4-én. MTI/AP/PA/Gareth Fuller
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A mentőalakulatok két különböző csónakban találtak rá az áldozatokra, akik feltételezhetően a motorhiba miatt kialakult tumultusban vesztették életüket. Bruno Retailleau francia belügyminiszter szörnyű tragédiának nevezte az esetet, hozzátéve, hogy az embercsempészek kezéhez ismét vér tapad.

Az egyik esetben a francia mentőszolgálat 15 embert mentett ki, köztük a kisfiút, valamint egy személyt helikopterrel szállítottak francia kórházba lábsérülésekkel. Jacques Billant, Pas-de-Calais régió prefektusa elmondta, hogy az egyik csónak Boulogne-Sur-Mer partjainál járt, és közel 90 embert szállított, amikor motorhiba miatt bajba került. Soron kívül A vízivás mégsem jó a másnaposság ellen?

„A francia mentőhajó a helyszínre érkezett és 15 migránst vett fel, köztük egy eszméletlen gyermeket”, nyilatkozta Billant, aki hozzátette, hogy a helikopterrel kiküldött orvosi csapat sajnos már nem tudta megmenteni a kétéves gyermeket, akit később halottnak nyilvánítottak. Guirec Le Bras, Boulogne-Sur-Mer ügyésze szerint a kisfiút, aki Németországban született szomáliai anyától, „halálra taposták”.

Halálra taposták őket a tumultusban

A másik túlzsúfolt kishajón Calais partjainál szintén motorhiba okozott pánikot, mely során néhány migráns a vízbe esett, de kimentették őket, tájékoztatott Billant. Három embert – két férfit és egy nőt – azonban már eszméletlenül találtak a csónakban, őket valószínűleg szintén halálra taposták a tumultusban, tette hozzá a prefektus.

A francia hatóságok adatai szerint idén eddig 51 migráns vesztette életét a csatorna átkelése közben, ezért Retailleau kijelentette, hogy a kormány fokozni fogja a harcot azok ellen, akik ezeknek a halálos átkeléseknek a szervezésével gazdagodnak.

Yvette Cooper brit belügyminiszter „iszonyatosnak” nevezte a haláleseteket, hozzátéve, hogy a bűnözői csempészbandák továbbra is aktívan szervezik a veszélyes csónakos átkeléseket. Korábban bejelentette, hogy a G7-találkozón megállapodtak egy akcióterv kidolgozásáról, amely „új nemzetközi közös nyomozócsoportokat jelent a bandák, a finanszírozás és az ellátási láncok üldözésére”.

A brit belügyminisztérium adatai szerint 2024-ben eddig több mint 25 000 ember kelt át a csatornán, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének becslései szerint pedig 2018 és 2024 szeptember között legalább 194 migráns vesztette életét a La Manche-csatorna átkelése során.