Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,87 Ft
Euró
401,42 Ft
Font
479,15 Ft
Bitcoin
61,769 $

Jelentősen megnőtt a fizetős magániskolák iránti kereslet

Emiatt hosszú várólistákba futhatnak bele az érdeklődők.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Magyarországon az állami oktatás helyzete miatt (alulfinanszírozottság, pedagógushiány, elavult tantervek stb.) a magánintézmények iránti kereslet jelentősen megnövekedett. De ehhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években a hazai magániskolák piaca dinamikus fejlődésen ment keresztül. Az egyre növekvő keresletnek már nem tudnak megfelelni az intézmények: számos magániskola kihasználtsága telítődött, hosszabb várólisták alakultak ki.

A 2020–2023 közötti időszakban a magániskolákban tanuló diákok száma 59 000-ről 64 000 főre emelkedett, ezáltal pedig a magánoktatási intézmények fontossága is nőtt. A magyarországi középfokú oktatási intézmények 23%-a már alapítványi fenntartású vagy magán volt a 2022–2023-as tanévben.  Soron kívül Szijjártó Péter bejelentette, további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból

A magyar iskolákat üzemeltető szervezetek átlag éves bevétele 767 millió forint, míg a nemzetközi intézményeké magasabb, meghaladja az 1 milliárd forintot – derül ki a BDO Corporate Finance tanulmányából.

A 24.hu cikke alapján a felmérés adatait tekintve összességében az mondható el a magánintézményekről, hogy a piac szereplői egy folyamatos és igen erős igénynövekedéssel számolhatnak. A stabilan növekvő keresletre reagálnia kell a piaci szereplőknek, amely befektetési lehetőségeket kínál mind a piac már aktív szereplőinek, mind pedig az új szereplők számára – jegyzik meg.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy rengeteg diák jelentkezett az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyamra: több mint 3000 diák élt már a lehetőséggel, az első vizsgák novemberben kezdődnek. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy az új tanév elindulásával a ChatGPT felhasználóinak száma is nagyot ugrott. Az OpenAI egy pénzügyi bejelentés során közölt egy érdekes adatot, ez pedig megmutatja, milyen fontos szerepe lehet az MI-nek az oktatásban.