Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,22 Ft
Euró
401,73 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,408 $

Másfél év után 16 millió forintos jutalmat kapott az I. kerület jegyzője

A Budavári Önkormányzat vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

...svg content...Fotó: V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik-Várunk Egyesület) polgármester (b) nézi a Fidelitás akitvistájától kapott, "V. Naszályi Márta a túlárazás bajnoka" feliratú serleget, mellette Czukkerné Pintér Erzsébet jegyző (k) és Bartos Diána Petra (j) aljegyző az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülésének elején, a háttérben a Fidelitas aktivistái molinókat tartanak 2024. február 29-én. Ezen a napon Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke, polgármesterjelölt a Budavári Önkormányzat épületénél tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelentősen túlárazott szerződést kötött a V. Naszályi Márta vezette I. kerületi önkormányzat, amelynek nyomán 17 millió forintot fizettek ki a 8 milliós beruházásért. MTI/Hegedüs Róbert
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Budavári Önkormányzat előző ciklusának utolsó ülésén kiderült, az önkormányzat vezetéséből közös megegyezéssel távozott Czukkerné dr. Pintér Erzsébet, az önkormányzat jegyzője – derül ki a beszámolóból. A jegyzőt V. Naszályi Márta korábbi polgármester felmentette a munkavégzés alól, a felmondás harminc napja alatt pedig nem tart igényt munkájára.

A jegyző a 2019 óta indult önkormányzati ciklus negyedik jegyzője volt, 2023 márciusa óta töltötte be ezt a posztot, Pikó András józsefvárosi polgármester hivatalából érkezett Budavárra – idézik fel. A Budavári Önkormányzat új képviselő-testületének első ülésén az újonnan hivatalba lépett kormánypárti Böröcz László polgármester elmondta, a volt jegyző 18 havi munka után 16 milliós jutalmat kapott. Soron kívül A Nézőpont Intézet szerint Magyar Péter még a Tisza-szavazók felének sem szimpatikus

„Az elmúlt két hét történéseit jogászok bevonásával fogjuk kivizsgálni, ugyanis 60-70 millió forint átcsoportosítására került sor az önkormányzatnál szeptemberben, és nagyjából ekkora összeg került végkielégítés címén kifizetésre a hivatal távozó kollégái között” – fogalmazott Böröcz László. Hozzáfűzte: a jegyző összesen 18 hónapig volt az önkormányzat munkavállalója, ez alatt az idő alatt pedig összesen 14 hónapnyi jutalom ütötte a markát. A polgári oldal visszatérő kritikája volt a jegyzővel kapcsolatosan, hogy Czukkerné dr. Pintér Erzsébet jegyzői jelzésekkel akadályozza a jobboldali képviselők testületi munkáját, míg az önkormányzati üléseken politikai aktorként asszisztál a baloldali polgármester tevékenységéhez.

Sokan felháborodtak a döntésen

A Magyar Nemzet cikke szerint a legnagyobb felháborodást tevékenységével kapcsolatban az váltotta ki idén tavasszal, hogy a jegyző az első nyolc hónapnyi munkája után máris 5,1 millió forintos jutalmat vihetett haza. Az áprilisi testületi ülésen ezért kormánypárti aktivisták molinókkal vonultak be az ülésre, amelyek üzeneteiben kifogásolták a magas jegyzői jutalmat.

Tevékenységét több botrány is kísérte, 2023 tavaszán egy bizottsági ülésről előzetes tájékoztatás nélkül visszahívta a hivatal dolgozóit, így bár az ülés határozatképes maradt, de érdemi tárgyalásról nem lehetett szó. Ezután Varga Dániel jobboldali képviselő irodájában kereste fel a jegyzőt, hogy megtudja az intézkedés okát, a jegyző azonban ingerülten utasította ki szobájából a politikust – emlékeztetnek.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Szentkirályi Alexandrának számos ötlete volt arra, milyen célokra lehetett volna költeni a 200 milliós jutalompénzt Budapesten. Ezzel kapcsolatban az emberek véleményét is kikérte, hozzátéve: a főpolgármester jutalomszórását egyáltalán nem gondolja helyesnek, hiszen azt szerinte jobb célokra is el lehetett volna költeni.

„Karácsony 200 millió jutalmat szórt ki nyáron az embereinek. Szerinted mire kellett volna inkább költeni ezt?” – tette fel a kérdést a Fidesz vezető politikusa. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek dolgozói is jutalmat kértek Karácsony Gergelytől: két szakszervezeti vezető levélben fordult a főpolgármesterhez, melyben a fővárosi közszolgáltató cégek munkavállalóinak anyagi elismerését kérték.