Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,374 $

Bankkártya vékonyságú telefonok? Még egy lépéssel közelebb a jövőhöz

Egy komoly probléma megoldása még vár a kutatókra, de már így is olyan lehetőségekkel kecsegtet a fejlesztés, melyek eddig elképzelhetetlenek voltak.

...svg content...Fotó: Unsplash
Technológia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem tudósainak munkája elhozhatja a strukturális akkumulátorok aranykorát. Ezek olyan energiatárolók, amelyek nem képeznek különálló egységet, hanem az adott eszköz, például egy elektromos autó vázának részei. Ha a fejlesztés úgy megy tovább, ahogy most tűnik, akkor bankkártya vékonyságúak lehetnek az okostelefonok, az elektromos autók hatótávolsága pedig akár 70 százalékkal is megnőhet – emelik ki az erről szóló beszámolóban. Megjegyzik: a strukturális akkumulátorok ötlete először a 2000-es években merült fel, a technológia fejlesztésének úttörője pedig a már említett svédországi egyetem.

Leif Asp anyagtudós 17 éve, 2007 óta dolgozik a technológia hatékonyabbá tételén, ennek érdekében pedig a szénszálak felhasználásának lehetőségét tanulmányozza. Csapatával 2018-ban már megerősítette, hogy szénszálak tárolhatják az elektromos energiát, és elektródaként használhatók a lítium-ion akkumulátorokban. 2021-re a csapat létrehozta a 24 wattóra/kg (Wh/kg) energiasűrűségű egységet, amit most sikerült tovább növelni 30 Wh/kg-ra. Bár ez messze elmarad a szabványos lítium-ion akkumulátorok energiasűrűségétől, a szerkezeti akkumulátoroknak nem kell azt elérniük ahhoz, hogy valóban hatékonyak legyenek – részletezik. Soron kívül Történelmi rekord: 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB

Az Advanced Materials című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a most kifejlesztett akkumulátor kompozit anyagból készült, és szénszálakat használ elektródák gyanánt. Az akkumulátor korábbi iterációiban a pozitív elektróda magja alumíniumból készült – írja a HVG a publikációra hivatkozva. Egyúttal kifejtik azt is: az akkumulátorban nemcsak az elektróda szerepét tölti be a szénszál, hanem minden más részében is felhasználható, így anélkül lehet megépíteni az egységet, hogy rezet vagy alumíniumot kellene hozzá felhasználni. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökken az egység súlya a hagyományos akkumulátorokéhoz képest.

Az akkumulátorban lévő lítium-ionok egy félszilárd elektroliton keresztül jutnak el az elektródhoz, aminek köszönhetően kevésbé tűzveszélyes a szerkezet. Jelenleg komoly hibája, hogy nagy teljesítményt egyelőre nem tud leadni, így most ezen probléma orvoslására koncentrál a csapat – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy kiszivároghatott a Samsung Galaxy Fold6 Special Edition megjelenési dátuma. Ugyanakkor fontos hozzátenni: nagyon megtévesztő, de nem, ez nem a Galaxy Z Fold Special Edition. Ebben a cikkben pedig arra tértünk ki, hogy a HMD kivonja a forgalomból a Nokia okostelefonokat az európai piacokon: úgy tűnik, búcsút inthetünk a Nokiának.

Az M1 megerősítette, be fognak számolni Magyar Péter közmédiás demonstrációjáról

Ezzel együtt továbbra is várják az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is.