Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,13 Ft
Euró
400,78 Ft
Font
476,27 Ft
Bitcoin
60,486 $

Súlyos sérülést élt túl egy cápa: kardhal nyársalta fel

A mostani az első ismert incidens, amelyet túlélt az áldozat, a többi cápa mind elpusztult.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elképesztően súlyos sérülést élt túl egy cápa, amelyre halászok találtak rá Albánia déli partjainál – derül ki a beszámolóból. Az esetről készült tanulmány alapján a tudósok korábban még nem találkoztak olyannal, hogy egy cápa egy ehhez hasonló sebesülés után életben maradt volna. Mint írják, amikor a felnőtt kékcápát kihúzták a vízből, semmilyen sérülést nem láttak rajta, a gyomra pedig tele volt, vagyis megfelelően táplálkozott.

Egy boncolás alkalmával viszont egy kardhal orrának 18,6 centiméteres darabját találták meg a koponyájába fúródva – emelik ki. A kékcápák (Prionace glauca) és a kardhalak (Xiphias gladius) mindketten csúcsragadozók, és ugyanazokban a vizekben vadásznak. Vagyis versengeniük kell egymással a táplálékért és a területért, amely által az is megesik, hogy egymásra támadnak. Egy ilyen összecsapás résztvevője lehetett a kifogott állat is, amelynek fejét nyársalta fel riválisa. Soron kívül Nagy bejelentés: programot indít a kormány a fiatalok lakhatása elősegítése érdekében

A kardhalak hosszú, kardszerű felső állkapcsa táplálékszerzésre, és védekezésre is szolgál, de előfordulhat, hogy használata közben letörik belőle egy darab, mint amilyet a kihalászott cápa koponyájában is megtaláltak. Ez nagyon súlyos sérülésnek számít a kardhalaknál, amely akár az állat pusztulásával is végződhet – írja a 24.hu az IFL Science cikke alapján. Hozzáteszik: eddig összesen 8 olyan esetet dokumentáltak, amely során kardhalak kékcápákat szúrtak keresztül.

Emellett más fajokba tartozó cápákról is tudni, akik hasonlóképp jártak. Az viszont tény, hogy a mostani az első ismert incidens, amelyet túlélt az áldozat, a többi cápa mind elpusztult. A felnyársalt kékcápa 2,75 méteres volt és 44 kilogrammot nyomott, vagyis meglehetősen kicsinek számított egy átlagos kardhalhoz képest, amelyek akár 4,55 méteresre és 650 kilogrammosra is nőhetnek – jegyzik még meg a cikkben.

Korábban azt is megírtuk, hogy egy vemhes cápát, valamint a ráerősített jeladót is felfalta egy hatalmas cápa. A szakértők úgy vélik, hogy a megtámadott egyedet egy nagyobb rokona kapta el. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy videóra vették, ahogy egy gyilkos bálna egyedül végez egy nagy fehér cápával. Ez volt az első ilyen dokumentált eset.

A Wizz Air is reagált a 20 órás járatkésésre, ekkor landolhat a gép Budapesten

A szerkesztőségünk számára megküldött közleményből minden kiderül.