Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,13 Ft
Euró
400,78 Ft
Font
476,27 Ft
Bitcoin
60,486 $

Bombafenyegetések miatt kellett lezárni 5 pályaudvart Ausztriában

Emailben küldték el a fenyegetéseket, sorra zárják be a pályaudvarokat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Lukas S A kép illusztráció.
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elmúlt napokban több osztrák pályaudvart is bombafenyegetés miatt kellett kiüríteni. A Telex szúrta ki az ORF jelentését, mely szerint Graz, Linz és Salzburg után szerda este a klagenfurti és a st. pölteni pályaudvarokat is érintette hasonló incidens, miután ismeretlen elkövetők emailben küldték el fenyegetéseiket.

A klagenfurti pályaudvarra szerdán este 9 óra körül érkezett a fenyegetés. A rendőrség, az osztrák vasutak biztonsági szolgálatával együttműködve azonnal kiürítette az állomást, valamint lezárták a környező elkerülő utakat is, elterelve a forgalmat. Alapos kutatás után sem találtak robbanószerkezetet, így a vasúti közlekedés este fél 11-kor újraindulhatott. Soron kívül Nagy bejelentés: programot indít a kormány a fiatalok lakhatása elősegítése érdekében

St. Pölten pályaudvarát szintén bombafenyegetés érte szerda éjszaka. Az állomást lezárták, átvizsgálták, de végül itt sem találtak semmi gyanúsat. A fenyegetés hatására egy órára leállt a vasúti közlekedés is. A bombafenyegetések sorozata hétfőn kezdődött Grazban, ahol este kellett evakuálni a központi pályaudvart.

A három órás kutatás után itt sem találtak robbanószerkezetet, de kedden Linzben megismétlődött az eset. Linzben két órára zárták le a pályaudvart, az intézkedés emberek ezreit érintette. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) jelentése szerint mintegy 60 vonatjáratot töröltek, s a közúti forgalom is komoly fennakadásokat szenvedett.

Linzben az utóbbi hónapokban többször is előfordultak bombafenyegetések, májusban például egy középiskolát és a rendőrség épületét kellett kiüríteni. Az akkori elkövetőt, egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit sikerült elfogni. Szeptemberben egy fenyegető üzenet miatt lemondták a Szent Flórián Apátságban tervezett koncertet, és néhány hete egy speciális iskolát is fenyegettek – egyik esetben sem találtak robbanóanyagot.

Salzburgban szerdán szintén bombafenyegetés miatt kellett lezárni a főpályaudvart. A hatóságok ezúttal sem találtak robbanószert, de a rendőrség feltételezi, hogy van összefüggés az esetek között. A nyomozásba a Terrorizmus Elleni Hivatalt is bevonták. Az osztrák törvények alapján az ilyen típusú fenyegetésekért akár három év börtönbüntetés is kiszabható, ha az elkövető nagyobb csoportban félelmet és zavart kelt.

Egy pszichiáter az ORF-nek elmondta, hogy az elkövető feltehetően hatalomvágyból cselekszik, az elégtételt az emberek félelme és zavara jelenti számára. Az osztrák hatóságok elismerték, hogy az elkövető azonosítása kihívást jelent, azonban nagy erőkkel dolgoznak az ügy felderítésén.

A Wizz Air is reagált a 20 órás járatkésésre, ekkor landolhat a gép Budapesten

A szerkesztőségünk számára megküldött közleményből minden kiderül.