Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,93 Ft
Euró
400,51 Ft
Font
480,93 Ft
Bitcoin
61,420 $

Fokozódik a rizsexportért folytatott harc, India és Pakisztán is feloldotta a korlátozásokat

Így az árak is csökkenhetnek globális szinten.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jagamohan Senapati
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A rizs világpiaci ára hétfőn csökkent, miután India és Pakisztán bejelentette, hogy feloldja a rizsexportra vonatkozó korlátozásokat: mindkét ország úgy döntött, hogy újraindítja a kivitelt, így a világpiac több rizsfajtához juthat hozzá, és az árak is csökkenhetnek.

India, a világ legnagyobb rizsexportőre a vártnál nagyobb 2024-es terméshozamra hivatkozva feloldotta a nem basmati fehér rizs kivitelére vonatkozó, egy éve tartó tilalmat. Az Al Jazeera jelentése szerint e lépés Pakisztán azon döntését követte, hogy eltörölte a minimális exportárat (MEP) minden rizsfajtára vonatkozóan, mely politikát 2023-ban vezettek be, hogy kihasználják India korábbi exportkorlátozásait. Soron kívül Videón Orbán Viktor meglepetés családlátogatása (videó)

India és Pakisztán az a két ország az egész világon, mely basmati rizst termel, egy prémium fajtát, mely egyedi aromájáról és ízéről ismert. Pakisztán előnyben volt India exporttilalma idején, ami lehetővé tette számára, hogy magasabb árakat számítson fel, de India visszatérésével a piacra ez az előny eltűnt.

India dominanciája a rizskereskedelemben igen jelentős: a globális rizsexport mintegy 40 százalékát és a basmati rizs piacának 65 százalékát ellenőrzi, míg a fennmaradó 35 százalékot Pakisztán birtokolja. India a 2022-23-as pénzügyi évben több mint 11 milliárd dollárt keresett a rizsexportból, ebből csak a basmati közel 4,7 milliárd dollárral járult hozzá.

Az infláció és az El Nino időjárási jelenség miatti belföldi hiány miatti aggodalmak azonban arra késztették Indiát, hogy 2023 közepén exporttilalmat vezessen be a nem basmati rizsre, majd egy hónappal később a basmati rizsre vonatkozó korlátozásokat. Ez a lépés azonban akaratlanul Pakisztánnak kedvezett, mely alternatív beszállítóként lépett be a képbe.

Több márkánál durván emelkednek a biztosítási, különösen a cascodíjak

Széles skálán mozognak az árváltozások, a 30% feletti drágulástól az enyhe csökkenésig.

Gyurcsány Ferenc szerint tény, hogy vele jobb volt a magyar embereknek

Miközben a DK támogatottsága rendkívüli mértékben zuhant, és 2026-ban várhatóan még a parlamentbe is nehéz lesz bejutniuk, Gyurcsány Ferenc azt bizonygatja, hogy márpedig vele jobb volt az ország.