Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,60 Ft
Euró
399,64 Ft
Font
480,04 Ft
Bitcoin
60,973 $

Nagyon jól járnak az egyetemisták: egymilliárd forintot osztanak szét köztük

Így támogatják a magyar egyetemistákat.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A HÖOK Mentorprogram célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű hallgatók beilleszkedését, tanulmányi előmenetelét és ösztöndíj-lehetőségeit. A program részeként egy jelentős összeg, egymilliárd forint kerül szétosztásra a diákok között. Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatás átalakulása azért történt, hogy sikeres fiatalokat neveljünk.

A megbeszélés fókuszában a diákok karrierlehetőségeinek további fejlesztése állt. Hankó szerint a siker kulcsa többek között az egyetemi kollégiumok fejlesztésében, valamint a hallgatói megélhetés feltételeinek javításában rejlik – derült ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményéből. Soron kívül Felrobbant egy második világháborús amerikai bomba egy japán repülőtéren, hatalmas kráter keletkezett a helyszínen (videók)

Az egyeztetésen számos kérdés felmerült, amelyek mind a hallgatók sikerességét kívánták előmozdítani. Kiemelték az Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia újraindításának szükségességét, amely nemcsak a férőhelyek bővítését, hanem a kollégiumok minőségi fejlesztését is célul tűzi ki.

A hallgatói normatíva kapcsán Hankó Balázs elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények megújításának részeként fontos szerepet kap a megfelelő támogatási rendszer kidolgozása, valamint a finanszírozási lehetőségek bővítése. Továbbá érdemes átgondolni a diákhitel hatékonyabb kihasználásának lehetőségét is. A miniszter hozzátette, hogy a hallgatói képviselet biztosítása az egyetemi Szenátusokban szintén kiemelt szempont lesz a jövőben.

A megbeszélésen szó esett a hallgatók lemorzsolódásának csökkentéséről és a mentális jóllétük támogatásáról is. A miniszter kiemelte, hogy az egyetemi felvételi rendszer megújítása révén az elmúlt években növekedett a felvett hallgatók száma, és kevesebb diák esett ki a tanulmányokból. Emellett a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai szakokra is többen jelentkeznek, és az egyetemek tudományos teljesítménye is javult.

A HÖOK Mentorprogram különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban, hiszen támogatja a felsőoktatásba bekerülő, hátrányos helyzetű hallgatók integrációját és tanulmányi előrehaladását, valamint ösztöndíjlehetőségeket biztosít számukra.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a megújult magyar felsőoktatás versenyképes és vonzó: már második éve több mint 90 ezren nyernek felvételt a felsőoktatási intézményekbe, és a magyar egyetemek nemzetközi szinten is jól szerepelnek, hiszen 12 hazai intézmény a világ legjobb egyetemeinek 5 százaléka között található. Hankó Balázs végül kiemelte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a HÖOK-kal folytatott együttműködés mellett, amely a magyar diákok sikerét hivatott elősegíteni.