Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,60 Ft
Euró
399,64 Ft
Font
480,04 Ft
Bitcoin
60,973 $

NASA: saját időzónát kap a Hold

Az amerikai űrügynökség már dolgozik a Földtől független rendszer kialakításán.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Saját időzónát kap a Hold, a NASA már dolgozik a Földtől független rendszer kialakításán – tudatta az amerikai űrügynökség. A tervek szerint az ott kialakított ökoszisztéma mintájára később akár a Naprendszer további részeire is kiterjesztenék a módszert. Mint írják, a feladat nem egyszerű, ugyanis a Föld és a Hold közötti gravitációs különbségek befolyásolják az idő mérését.

A Földön atomórákat használunk, viszont a Hold gyengébb gravitációja miatt az órák naponta 56 mikroszekundummal gyorsabban járnak. Egy mikroszekundum a másodperc milliomod része, ami bár elképesztően kevésnek tűnik, idővel viszont ezek összeadódnak, ami jelentős navigációs és küldetés-szinkronizációs problémákat okozhat – magyarázzák. Soron kívül Felrobbant egy második világháborús amerikai bomba egy japán repülőtéren, hatalmas kráter keletkezett a helyszínen (videók)

A Telex a NASA közleményére hivatkozva kifejti: a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kutatói egy olyan holdi időkeretet javasoltak, amely a földi UTC-hez hasonlóan működne. Ez biztosítaná, hogy az összes holdi óra szinkronizálva legyen, hogy a Holdon mindenki ugyanabban az ütemtervben dolgozzon.

A terv szerint jó néhány atomórát kellene elhelyezni a Hold felszínén és Föld körüli pályán, amelyek függetlenül működnek a földi rendszerektől, de továbbra is köthetők lennének az UTC-hez. A fejlesztés egyik vezetője, Ben Ashman szerint a kereskedelmi célú űripar fejlődésével egyre nagyobb szükség van az idő szabványosítására, a jövőben ez lesz a záloga a kutatások fenntartható és rugalmas működésének.

Korábban mindemellett arról is beszámoltunk, hogy sokkal több víz lehet a Holdon, mint eddig gondolták, ez pedig különösen fontos lehet a holdbázisok jövőbeli létesítése miatt. Minden bizonnyal a jövőbeli holdi expedíciók – mint a közelgő Artemis küldetések – mélyebb betekintést nyújthatnak a kutatóknak a témában felmerülő kérdéseket illetően is.