Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,18 Ft
Euró
398,93 Ft
Font
478,89 Ft
Bitcoin
61,911 $

Izrael válaszul Irán nukleáris létesítményeit veheti célba

Jelentések szerint Izrael arra készülhet, hogy iráni nukleáris létesítményeket vehet célba a keddi rakétaesőt követően.

...svg content...Fotó: Hezbollah-zászlókat lengetõ, az izraeli hadsereg által megölt Hezbollah-vezetõt, Haszan Naszralláh sejket ábrázoló képeket mutató emberek ünnepelnek Teheránban 2024. október 1-jén, miután Irán ballisztikus rakéták sorozatát lõtte ki Izraelre a Hezbollah Irán-barát síita milícia ellen indított izraeli szárazföldi támadás megtorlásaként. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rengeteg rakétát lőtt ki Irán Izraelre kedd este, amiknek többségét elfogta a légvédelem. Azóta tudni, hogy az USA is megsemmisített pár iráni rakétát, és a kormány felszólította Iránt, azonnal álljanak le ezekkel a támadásokkal.

Súlyos következményekkel számolhat Irán, míg Izrael szinte rögtön megerősítette, meg fogják torolni mindazt, ami történt. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy mindez a megfelelő időben történik majd meg a részükről, de nem hagyják annyiban az ellenük intézett akciót. Soron kívül Tanárvizsga: tízezer pedagógus már levizsgázott, 27-en megbuktak

Alistair Bunkall, a Sky News közel-keleti tudósítója azt mondja, Izrael valószínűleg reagálni fog a támadásra és Irán nukleáris létesítményeit veheti célba. Szerinte Izrael meg akarja majd próbálni visszaállítani elrettentő erejét Iránnal szemben, és azt sugallta, hogy a válasz célzottabb, szélesebb körű lesz, mint a legutóbbi megtorlás áprilisban.

A szakértő nem lát olyan forgatókönyvet maga előtt, hogy Izrael erre ne reagálna. Célzottabb akcióra számít, míg más elemzők arra utaltak, hogy olajlétesítményeket is kilőhet Izrael, ha nem a nukleáris célpontokra koncentrálna. Alistair Bunkall kiemelte, ezzel most ismét egy nagyon veszélyes szakadékhoz értünk, egy háború, ami azzal fenyeget, hogy kicsúszik az irányítás alól.

Irán fenyegetésképpen közölte, ez csak a kezdet, ennél sokkal nagyobb erővel is le tudnak csapni. Teherán szintén sugallta, Izrael jobb, ha nem kezd újabb megtorlásba, mert arra megint válaszolni fognak.