Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,67 Ft
Euró
398,47 Ft
Font
477,89 Ft
Bitcoin
62,662 $

Izrael szárazföldi hadműveletet indított a Hezbollah ellen, a libanoniakat haladéktalan távozásra szólították fel

20 dél-libanoni település lakosai kénytelenek elhagyni otthonaikat, a háború elől menekülve.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Baz Ratner
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden arra utasította 20 dél-libanoni település lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, mivel szárazföldi összecsapások várhatóak a Hezbollah síita milíciával. Az IDF közleményében hangsúlyozta, nem áll szándékukban ártani a civileknek, de veszélyben vannak, ha a Hezbollah tagjai vagy eszközei közelében maradnak.

A Hezbollah a nap folyamán rakétákat indított Izrael középső területeire, állítása szerint az izraeli hírszerzés központjait célozva. Ennek következtében több helyen megszólaltak a légvédelmi szirénák, és földre zuhanó rakétamaradványokról is beszámoltak a helyiek. Soron kívül Helyszíni fotókon egy egytonnás világháborús bomba, amit Ferencvárosban találtak

Az Al Jazeera értesülései szerint összesen két civil, egy kamionsofőr és egy buszvezető megsérült a támadás során, amikor repeszek találták el őket.

Az IDF szerint a Hezbollah elleni dél-libanoni hadművelet előkészítése során az izraeli légierő és tüzérség egész éjszaka támadta a területeket. A 98-as hadosztály, köztük a különleges műveleti egységek, deszantosok és a 7. páncélos dandár, előretörtek, és bizonyos területek felett átvették az irányítást.

A Hezbollah és a libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) azonban azt állítják, hogy még nem történt tényleges szárazföldi behatolás. Eközben a Gázai övezetben is folytak harcok: az izraeli légierő precíziós csapást mért a Hamász fegyvereseire, akik egy korábban iskolaként működő épületben parancsnoki központot alakítottak ki. Az IDF hangsúlyozta, mindent megtettek annak érdekében, hogy a környéken élő civilek ne sérüljenek meg.