Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,23 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
478,10 Ft
Bitcoin
62,930 $

Jimmy Carter volt amerikai elnök a 100. születésnapját ünnepli, ezzel pedig egy új rekordot is felállít

A volt elnököt az egész világ ünnepli.

...svg content...Fotó: United States Library of Congress's Prints and Photographs division
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Október 1-jén Jimmy Carter új rekordot állít fel: ő lesz az első amerikai elnök, aki betölti a 100. életévét. Ez a mérföldkő nem csupán a volt elnök számára jelent jelentős pillanatot, de az amerikai társadalomban tapasztalható növekvő tendenciát is tükrözi: az emberek egyre tovább élnek.

Carter 1981-ben, 56 évesen vonult nyugdíjba, miután nem választották újra. Sok korábbi elnökkel ellentétben, akik a Fehér Ház utáni éveiket vállalati szerepeknek vagy jövedelmező előadói megbízatásoknak szentelik, Carter más utat jelölt ki magának: a humanitárius erőfeszítésekre összpontosított, kezdve a Habitat for Humanityvel való házépítéstől a közel-keleti és kubai békemissziók vezetéséig. Soron kívül Helyszíni fotókon egy egytonnás világháborús bomba, amit Ferencvárosban találtak

Carter elnöksége után az egyik legaktívabb és leghatásosabb alak a történelemben, olyan figyelemre méltó eredményekkel, mint a guineaféreg-betegség felszámolásáért végzett munkája és a Nobel-békedíj elnyerése 2002-ben.

Hosszú nyugdíjas évei alatt Carter továbbra is különböző ügyek mellett állt ki és tevékenykedett: a hivatalából való távozása óta eltelt közel 44 év alatt hozzájárult ahhoz, hogy a guineaféreg-fertőzés száma milliókról 2023-ra mindössze 14 esetre csökkenjen.

Annak ellenére, hogy 2015-ben agydaganatot diagnosztizáltak nála, Carter nem adta fel, sőt: bejelentette, hogy a kezelés után rákmentes. Egészségügyi küzdelmei sem akadályozták meg abban, hogy folytassa munkásságát, sőt, három Grammy-díjat is nyert hangoskönyveiért, a legutóbbit 2019-ben.