Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,38 Ft
Euró
397,73 Ft
Font
477,56 Ft
Bitcoin
63,990 $

Rengeteg a hajléktalan Budapesten, de mit tesz Karácsony Gergely?

Miután Szentkirályi Alexandra több ponton sem elégedett Budapest helyzetével, fontos javaslatokat tett.

...svg content...Fotó: A Sándor-palota által közzétett képen a Tiszta Forrás Alapítvány Református Hajléktalanmisszió budapesti menedékhelyén tartott jótékonysági rendezvény, amelyen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök 2023. december 6-án. Az államfõ ajándékcsomagokat adott át a hajléktalanszállón, korábban a Magyar Református Szeretetszolgálat budapesti központjában a csomagok összeállításában is segített. MTI/Sándor-palota
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

A hétfői napon ide-oda mentek egymás között az üzengetések Budapest kapcsán. Karácsony Gergely főpolgármester indította el a lavinát a Telexnek adott interjújával, aminek Magyar Péter volt az egyik főszereplője.

A Tisza Párt vezetője gyorsan reagált is rá, és hazugsággal, illetve zsarolással vádolja Karácsonyt. Szintén interjút adott a fentebb említett lapnak, és erősen célzott rá, talán már bánja, hogy nem indítottak főpolgármester-jelöltet a legutóbbi választásokon, mivel most egyszerűbb dolguk lenne. Soron kívül Rekordgyorsasággal, alig 14 perc fogtak el egy autókat feltörő fiatalt a pécsi egyenruhások

Szentkirályi Alexandra is folytatja a munkát Budapestért, fontos javaslatokkal készül a Fidesz részéről. Az első javaslatuk a rendről és a biztonságról szól, mivel többek között ezzel sem elégedettek a fővárosban.

Csökkent a biztonság Budapesten

„Mától Budapesten az új megválasztott képviselőknek kell dolgozni a budapestiekért. Mi, a Fidesz-KDNP frakciója ezt is tesszük. Ma rögtön három témában teszünk javaslatot a Közgyűlésnek. Az első javaslatunk a rendről és a biztonságról szól.” – írta a posztjában Szentkirályi Alexandra a Facebook oldalán.

Szentkirályi nem tartja ideálisnak Karácsony azon döntését, hogy rendkívüli mértékben csökkentették a közös járőrszolgálat számát, aminek meg is lett a hatása. Budapest emiatt kevésbé biztonságos és rendezett.

„2018-ban több mint 22 500 óra, 2019-ben mintegy 37 000 óra közös járőrszolgálatot teljesített a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a BRFK. Ezt Karácsonyék 2022 órára – azaz majdnem a huszadára csökkentették. Ennek biztonságunkra, a város rendezettségére gyakorolt hatását mindannyian érezhetjük.”

A járőrözések számának növelése

A Fidesz politikusa azt szeretné, hogy növeljék a járőrözések számát, illetve ahol szükséges, a kiemelt pontokon teremtsék meg a 24 órás jelenlét lehetőségét. Az aluljárókban rendszeresek az incidensek, néhol áldatlan állapotokat látni, ami nincs jó hatással a biztonságra és a városképre.

„Javasoljuk, hogy a fővárosi rendészek és a rendőrség közös járőrözését növeljék a korábbi szintre, sőt a kiemelt pontokon teremtsék meg a 24 órás jelenlét lehetőségét. Vizsgálják meg, milyen jogkörökre és személyi állomány fejlesztésre van szükség, hogy Budapest utcái – különös tekintettel az aluljárókra – rendezettebbek és biztonságosabbak lehessenek.”

Az egyik legnagyobb problémát a hajléktalanság ügye jelenti, és a városvezetés még csak nem is tudja, pontosan hányan élnek odakint az utcákon. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy mára nincs olyan kerülete Budapestnek, ahol a hajléktalanság ne lenne szembetűnő.

Nagyon sok a hajléktalan

„Második javaslatunk a főváros egyik legnagyobb problémáját érinti, a hajléktalanság ügyét. Karácsony helyettese egy interjúban szólta el magát, miszerint a fővárosi önkormányzatnak fogalma sincs hány ember él hajléktalanságban Budapesten, miközben a probléma akkorára nőtt, hogy mára nincs olyan kerülete a fővárosnak, ahol ne lenne bárki számára érzékelhető.”

Azonnali felmérésre van szükség, hogy egyáltalán tudjuk, hányan élnek odakint, és sürgősen meg kell erősíteni az ellátórendszert is. Ez most egy olyan téma, ami több mint aktuális, különösen a hideg időjárás közeledtével.

„Javasoljuk, hogy haladéktalanul mérjék fel a hajléktalanságban élő emberek helyzetét. Vegyék számba, hány hajléktalan él az utcán és a Főváros készítsen sürgős intézkedési tervet az ellátórendszer megerősítésére. Vonja be a témában érintett civil és segítő szervezeteket, egyházakat, hajléktalanszállókat és nappali melegedőket, hogy vissza tudjuk szorítani a közterületet életvitelszerűen használók számát.”

A város tisztaságának hiánya

A harmadik javaslat pedig a város tisztaságáról és a városképről szól. Szentkirályi szerint hiába vagyunk az egyik legszebb város Európában, ha a közterületek tele vannak szeméttel, melynek kapcsán megjegyezte a Karácsony által leszereltetett 3000 kukát.

„Harmadik javaslatunk a város tisztaságáról és a városképről szól. Hiába vagyunk Európa és világ egyik legszebb városa, ha a közterületeken szemétben kell gázolnunk. Karácsony Gergely szereltesse vissza mind a 3000 kukát, amit 4 éve távolítottak el! Budapest gyönyörű utcái és terei nem úszhatnak a szemétben!”

„Láthatóan a budapestiek magukra vannak hagyva, miközben a szivárványkoalíció mindennapjai munka helyett háttéralkukról és pozícióharcokról szólnak. Ránk viszont számíthatnak a budapestiek. Mi azért dolgozunk, hogy Budapest a benne élőkről, rólunk és a közös dolgainkról szóljon.”

Vitézy Dávid beváltotta ígéretét, benyújtotta a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatát

Vitézy meglépte, már csak az a kérdés, hogy mi lesz a javaslat sorsa.