Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,11 Ft
Euró
397,20 Ft
Font
477,40 Ft
Bitcoin
63,552 $

Életmentő kütyü, ami most akciósan szerezhető be ezekben a boltokban

Közeleg a fűtési szezon, amivel együtt jár a szén-monoxid-mérgezéses esetek megnövekedése is. Annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt, érdemes beszerezni egy szén-monoxid-jelző készüléket, amihez most kedvező áron lehet hozzájutni egyes boltokban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Évente átlagosan 600 alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Az esetek felében kisebb-nagyobb mértékű szén-monoxid-mérgezés is történik, melyek évente átlagosan 10 ember életét követelik – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. A tragédia azonban megelőzhető azzal, ha minden szükséges óvintézkedést megteszünk. Tehát azzal, ha gondoskodunk róla, hogy a fűtésre, meleg víz előállítására szolgáló berendezések, az épületgépészeti rendszer műszakilag megfelelő állapotban van, és biztosított legyen ezek levegő-utánpótlása.

Továbbá azzal, ha tisztában vagyunk az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint a kéményseprő is rendszeresen ellenőrzi a rendszert a fűtési szezon kezdete előtt. De még így sem zárható ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés. Ha növelni szeretnénk a biztonsági faktort, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni. Ezen eszköz beszerzése különösen fontos az olyan otthonokban, ahol nyílt égészterű kazánok, gázkészülékek vagy kandallók vannak, mivel ezek szivároghatnak. Ha pedig szén-monoxid keletkezik a lakásban, az annyira mérgező az emberi szervezetre, hogy akár percek alatt is képes ölni, ezáltal nem szabad alábecsülni a megelőzés fontosságát. Soron kívül Videón Gyurcsány Ferenc ordibálása a parlamentből

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan és íztelen – tehát az érzékszerveink által felismerhetetlen – gáz, amely a levegővel jól keveredik. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz, azonban nagyobb dózisban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet – emeli ki a Mindmegette. Visszatérve a szén-monoxid-érzékelőkre, ezek a készülékek úgy működnek, hogy egy, a szén-monoxidot elnyelni képes vegyi anyag – a szén-monoxid megkötött mennyiségétől függően – megváltoztatja fizikai jellemzőit, melyeket elektronikusan mér a készülék, és veszély esetén fény- és hangjelzéssel riaszt. Sőt, egyes esetekben a készülék még arra is képes, hogy áramtalanítsa a fűtőegységet – teszik hozzá a cikkben.

Mivel a szén-monoxid csak bizonyos koncentrációban mérgező, így az eszközök csak akkor jeleznek, ha a mérgező gáz mértéke eléri ezt a határt. Kis koncentrációban pedig csak akkor jelez, ha ez a mennyiség olyan sokáig van jelen, amely már gondokat okozhat. Vasárnaptól az Aldiban kedvező áron, 6999 forintért vásárolhatjuk meg a biztonságot – érdemes beszerezni a készüléket. Korábban is felhívtuk már a figyelmet a szén-monoxid-érzékelők használatának fontosságára, például ebben a cikkünkben. Abból az is kiderül, hogy 2023-ban 132-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 261 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 15-en pedig életüket vesztették. Az érintett ingatlanok 85%-ában volt szén-monoxid-érzékelő.

Szentkirályi Alexandra új nevet talált Karácsony Gergelynek

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony Gergely szimplán magát buktatta le, melynek kapcsán Magyar Péter is szóba került.

Életmentő kütyü, ami most akciósan szerezhető be ezekben a boltokban

Közeleg a fűtési szezon, amivel együtt jár a szén-monoxid-mérgezéses esetek megnövekedése is. Annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt, érdemes beszerezni egy szén-monoxid-jelző készüléket, amihez most kedvező áron lehet hozzájutni egyes boltokban.