Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,62 Ft
Euró
397,07 Ft
Font
474,78 Ft
Bitcoin
64,061 $

A kormány a magyarok 300 milliárd forint megtakarítását akarja az ingatlanpiac felé mozdítani

Ennek érdekében pedig 2025-ben adómentesen feltörhetők lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Kovács Zsolt miniszteri biztos bejelentette, hogy 2025-ben, egy különleges intézkedés keretében adómentesen hozzáférhetővé válnak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, amennyiben azok lakáscélra kerülnek felhasználásra.

Ez az egyéves kedvezmény csak 2025-ben lesz elérhető, a kormány pedig azt reméli, hogy a lépés révén 300 milliárd forintnyi megtakarítás kerül majd az ingatlanpiacra. Soron kívül Szentkirályi: Magyar Péter erkélyén kötött háttéralkukkal akarják irányítani Budapestet

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) éves konferenciáján Kovács kiemelte, hogy a megtakarításokat például lakásvásárlásra, felújításra vagy lakáshitel törlesztésére lehet fordítani. Ez az adómentesség azonban csak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra vonatkozik, míg a magánnyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási és nyugdíj-előtakarékossági számlákhoz hasonló adókedvezmény nem társul.

A kormány célja, hogy segítse az öngondoskodást és támogassa az ingatlanpiacot, mivel a magyar lakosság nagy része elsősorban saját ingatlan megszerzésére törekszik, nem pedig nyugdíjcélú megtakarításokra. A miniszteri biztos szerint jelenleg csak nagyon kevesen részesülnek rendszeres nyugdíjpénztári járadékban, és az önkéntes nyugdíjpénztárak nem biztosítanak megoldást a tömegek számára az időskori megélhetésre.

A Bankmonitor friss felmérése szerint a nyugdíjpénztári tagok 14 százaléka tervezi megtakarítása feltörését lakáscélra, ami összességében közel 130 ezer embert érinthet. A becslések szerint az intézkedés jelentős hatással lehet az ingatlanpiacra, akár 7-10 ezer új adásvételt is eredményezhet 2025-ben.