Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,787 $

A jövő héten indul az új ügyeleti rendszer a fővárosban – minden tudnivaló egy helyen

Csokorba szedtük azon információkat, melyeket most tettek közzé az új ügyeleti rendszerről.

...svg content...Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Október elsejétől Budapesten is elindul az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által bevezetett új ügyeleti rendszer, melynek kapcsán az OMSZ most egy közleményt is kiadott: a lakosok a nap bármely szakában hívhatják a 1830-as ügyeleti telefonszámot, ha sürgős egészségügyi problémájuk van, melyet nem lehet a következő háziorvosi rendelésig elhalasztani. Életveszélyes helyzetekben továbbra is a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.

Budapesten 15 ügyeleti központ áll majd rendelkezésre, melyek közül három kifejezetten gyermekek számára van kialakítva (Heim Pál Gyermekkórház, Szent János Kórház és a XIII. kerületi Révész utcai rendelő). Emellett 14 mobil ügyeleti egység is szolgálatban lesz, melyeket szükség esetén a betegek otthonába küldenek, ha a betegségük vagy mozgáskorlátozottságuk miatt nem tudnak eljutni az ellátóhelyre.

A hétköznapi és hétvégi ügyelet a következőképpen működik: hétköznap délután 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8-tól délután 14 óráig háziorvosok várják a betegeket. Ezt követően az OMSZ biztosítja az orvosi ügyeletet, melyben orvosok, egyetemi végzettségű ápolók, mentőtisztek és mentőápolók dolgoznak együtt a betegek megfelelő ellátásáért.

Az új rendszer egyik előnye, hogy a betegeknek nem kell keresgélniük az elérhető ügyeleti ellátást, mert a 1830-as szám felhívásával egy szakértő azonnal segít megtalálni a legközelebbi és legmegfelelőbb ellátóhelyet. Emellett a rendszer megszünteti a kerületek és városhatárok közötti korlátokat is, így a beteget a számára legközelebb eső ellátóponthoz irányítják, függetlenül lakóhelyétől.

Az OMSZ rámutatott, célja, hogy Budapesten is olyan átfogó és könnyen elérhető ügyeleti rendszert biztosítson, mint ami már több vármegyében sikeresen működik. Eddig több mint 900 ezer beteg részesült megfelelő ellátásban az új rendszer keretein belül az ország különböző részein. Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta, hogy minden szükséges feltétel adott az új rendszer indulásához, és külön köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a rendszer megvalósításához és fenntartásához.