Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,787 $

Donald Trump átlépett egy határt, szellemi fogyatékosnak nevezte Kamala Harrist

Újabb meghökkentő kijelentést tett a volt amerikai elnök: először „szellemi fogyatékosnak”, majd „nagyon butának” nevezte az alelnököt.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Donald Trump volt elnök ismételten személyes támadások sorozatát indította Kamala Harris alelnök ellen egy wisconsini gyűlésen, „szellemi fogyatékosnak” nevezve őt a déli határon tett közelmúltbeli látogatása után. A Prairie du Chienben tartott gyűlésre mindössze egy nappal azután került sor, hogy Harris ígéretet tett a menekültügy átalakítására és a határbiztonság megerősítésére. Annak ellenére, hogy tanácsadói arra biztatták, hogy maradjon a politikánál, Trump Harrisre összpontosított, kigúnyolta az intelligenciáját és több becsmérlő megjegyzést tett az alelnökről.

A New York Times beszámolója szerint a több mint egyórás beszédében Trump inkompetenciával vádolta Harrist, azt állítva, hogy „szellemileg sérültnek született”. Aztán még tovább ment, azt sugallva, hogy csakis egy „mentálisan sérült” ember lehet felelős a határ jelenlegi állapotáért. Trump a gyűlésen olyan plakátokat mutatott a háttérben, melyeken erőszakos bűncselekményekkel vádolt, papírok nélküli bevándorlók voltak láthatóak, és ezt használta fel arra, hogy alátámassza érvelését, miszerint Harris kudarcot vallott a bevándorlás kérdésében.

Azt állította, hogy Harris inkább a csökkenő szavazatszámával törődik, mint a határválság megoldásával. Támadásai ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a biztos szavazók 69 százaléka, beleértve a függetlenek többségét is, úgy véli, hogy Harris intelligens – ez jóval magasabb, mint az a 60 százalék, mely ugyanezt mondta Trumpról a New York Times/Siena College közelmúltbeli felmérésében.

Trump továbbra is hangsúlyozta az általa „migránsbűnözési hullámnak” nevezett jelenséget, annak ellenére, hogy az FBI nemrég a gyilkosságok történelmi mértékű csökkenéséről számolt be 2023-ban. A gyűlésen átadta a mikrofont Patty Morinnak, akinek a lányát állítólag egy papírok nélküli bevándorló gyilkolta meg. Trump az ilyen eseteket használja fel arra, hogy a papírokkal nem rendelkező bevándorlókat „kőkemény gyilkosokként” ábrázolja, és őket okolja a különböző társadalmi problémákért.

Harris kampánycsapata nem reagált közvetlenül Trump személyes támadásaira. Sarafina Chitika, a Harris-kampány szóvivője ugyan kiadott egy közleményt, de abban csupán Trump pozitív üzeneteinek hiányát emelte ki. Úgy fogalmazott, Trump „semmi inspirálót nem tud nyújtani az amerikai népnek, csak sötétséget”.