Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,787 $

Vitályos Eszter szerint Magyarország az élen fog járni az árvíz utáni károk mielőbbi helyreállításában

A kormányszóvivő méltatta az emberek összefogását az árvízvédelemben.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A magyarok képesek minden problémát megoldani, és Magyarország az elsők között fogja helyreállítani az árvíz által okozott károkat – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kossuth rádió „Vasárnapi újság” című műsorában.

Vitályos Eszter értékelte az árvízi védekezés hatékonyságát, hangsúlyozva, hogy az érintett önkormányzatok minden szükséges támogatást megkaptak, az önkéntesek és a települések időben megkezdték a munkát, és az állam is gyorsan reagált a helyzetre. A következő hetek fő feladata a károk felmérése és a biztosítási ügyek rendezése lesz. Soron kívül Bravúros életmentés történt a Balatonon az éjszaka folyamán

Elmondta, számos területen még mindig jelentős mennyiségű víz áll, példaként említve Budakalászt, ahol csütörtökön járt, és ahol az emberek csak csónakkal vagy gumicsizmában tudják megközelíteni otthonaikat. Amikor arról kérdezték, hogy Magyarország részesül-e támogatásban az Európai Uniótól a kárelhárításhoz, Vitályos Eszter idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint ezek az uniós hozzájárulások gyakran bizonytalanok, néha rendelkezésre állnak, néha nem.

Vitályos kiemelte, hogy a magyarországi árvízvédelmi fejlesztések az elmúlt 10-13 évben meghozták az eredményt: a 150 milliárd forintos beruházásoknak köszönhetően épített mobilgátak és védelmi rendszerek jelentősen csökkentették az árvízvédelmi munkálatok szükségességét, például Visegrádon a mobilgát miatt nem volt szükség 200 ezer homokzsák elhelyezésére, míg Nagymaroson és Szentendrén szintén hatékonyan működtek a rendszerek.

AZ MTI közlése szerint a kormányszóvivő elismeréssel említette a védekezés helyi irányítását, melyet a települések polgármesterei, vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelem koordináltak. A Római-part árvízvédelmét illetően Vitályos úgy vélekedett, hogy a fővárosi vezetés feladata eldönteni, milyen megoldásokkal kívánják megvédeni a területet.

Hozzátette, számos településen az ott élők előre felkészültek az árvízhelyzetekre, és jó előre megkezdték értékeik mentését. Megjegyezte, az árvízi károk enyhítésében az állam és az önkormányzatok is minden segítséget megadnak. A jövőbeli árvízvédelmi fejlesztések kapcsán Vitályos jelezte, hogy a Kvassay Jenő-terv felülvizsgálata folyamatban van, és hamarosan a kormány elé kerül, melynek részleteiről csak később tud tájékoztatást adni.