Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,21 Ft
Euró
396,69 Ft
Font
475,56 Ft
Bitcoin
65,694 $

Kiderült, hogy teljesít a palackvisszaváltó rendszer Magyarországon

Az adatok alapján bár az előrehaladás látható, még várható további fejlődés.

...svg content...Fotó: MTI/Lakatos Péter
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb adatokat a palackvisszaváltó rendszer kapcsán: a Minden Doboz Visszajár program szóvivője szerint az éves kibocsátott italcsomagolások 75 százalékát már sikeresen visszaváltják, és további fejlődés várható.

Magyarországon az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere lendületes fejlődést mutat: naponta 7 millió palackot váltanak vissza, de a cél a 9,5 millió elérése – jelentette az MTI a Cube-Élmény Kft. pénteki közleményére hivatkozva. Soron kívül Egyre esélyesebb, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester-helyettes

Mint ismert, a rendszert a MOHU üzemelteti, több mint 3200 automata és 1000 önkéntes visszaváltó pont működik országszerte. Pusztai Márk, a Minden Doboz Visszajár program képviselője elmondta, már most az éves kibocsátás háromnegyedét visszaváltják, de a rendszer további fejlesztése várható.

Az Európai Unió célkitűzése szerint 2025-re a hulladék 70 százalékának újrahasznosítását kell elérni, míg olyan országok, mint Finnország és Németország, már 95 százalékos visszaváltási arányt értek el. Pusztai hozzátette, hogy a vásárlók is ösztönözhetik a boltokat, hogy csatlakozzanak a visszaváltó pontok hálózatához.

Mint ismert, noha a palackok visszaváltása egyre inkább a mindennapjaink része lesz, a rendszer még mindig nem működik tökéletesen: felmerültek kérdések például az automaták környékén felhalmozódó hulladék kezelésével kapcsolatban, de sokan arra is panaszkodnak, hogy problémás a palackok visszaváltása a nem működő/megtelt automaták miatt.

Menczer Tamás Magyar Péternek: vállald a felelősséget a botrányos tetteidért

Ismét Magyar Péternek üzent Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki szerinte eljött az idő, hogy a Tisza Párt vezetője vállalja a felelősséget a botrányos tetteiért.