Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
62,249 $

Váratlan csapatmunka: halak segítségével vadászó polipokra bukkantak

A közös vadászat azonban nem mindig harmonikus, esetenként agressziót figyeltek meg a csoportok tagjai között.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány alapján sikerült megfigyelni polipok és halak közös vadászatát – derül ki a beszámolóból. Bár a polipok alapvetően magányosan élnek, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a zsákmány érdekében időnként képesek együttműködni más fajokkal. A szakértők egyébként korábban is dokumentálták, ahogy a két állatcsoport közösen vadászik puhatestűeke, rákfélékre vagy más prédákra, ám a friss eredmények segítenek jobban megérteni ezeket az együttműködéseket.

Eduardo Sampaio, a Max Planck Állati Viselkedési Intézet munkatársa és kollégái a Vörös-tengerben végzett búvárexpedíciók során követték nyomon a polipok és halak vadászó csapatait. Összesen 13 csoportot észleltek, ezek az Octopus cyanea egy-egy példányából, valamint különböző halfajokból álltak – számolt be a 24.hu a The Independent-re hivatkozva. Mint írják, a közös vadászat nem mindig harmonikus, esetenként agressziót figyeltek meg a csoportok tagjai között. Soron kívül Szentkirályi a budapesti korrupcióról: Karácsony hagyta, hogy mindenki szabadon garázdálkodhasson

A halak például néha kiszorították társaikat, és a polipok is hajlamosak voltak egyes segítőiket kijjebb terelni. A kutatók 120 órányi adat elemzése után azt is megállapították, hogy a vadászat vezetése gyakran megosztott a különböző típusú döntéseknél. A tengeri márnák például meghatározhatják, hogy merre mozogjon a csoport, míg a polipok a mozgás idejéről dönthetnek – részletezik a cikkben. A szakértők hozzátették:

Más vegyes összetételű vadászati együttműködések is ismertek, ezek viszont kevésbé rugalmasak a stratégia megválasztásában. A kutatók úgy gondolják, hogy a közös vadászat nagyobb sikerre vezet, mint hogyha a hal és a polip külön vadászna – magyarázzák. Korábban egyébként a gömbszövő pók vadászati technikájáról is beszámoltunk. Ez a rovar mondhatni hiperokos, hiszen ahelyett, hogy tátott szájjal várná a vacsorát, tesz is érte, hogy elérjen valamit.

Ahogy azt megírtuk, az Ázsiában őshonos gömbszövő pókok sokkal kifinomultabb és összetettebb módszereket alkalmaznak prédáik elejtésére, mint azt korábban gondolták. A tudósok azután tették ezt a különös felfedezést, hogy észrevették, a pókok az elfogott hím szentjánosbogarak által kibocsátott villogó fényekkel csalogatják a hálójukba a zsákmányt. Ez a taktika pedig igazán hatékony, mivel a szentjánosbogarak fénye a sötétben messziről is látható.

Elkezdődött: Izrael bejelentette, rakétaesőt indított ellenük Irán (videó)

Úgy tűnik, Irán hadat üzent Izraelnek, amivel még inkább kiszélesedhet a háború a Közel-Keleten.