Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,33 Ft
Euró
396,13 Ft
Font
475,44 Ft
Bitcoin
65,176 $

Igazán megugrott ennek a sokoldalú alapanyagnak az ára

Az áremelkedés oka, hogy a legnagyobb termelők csökkenő terméshozamokkal szembesülnek, miközben a fő alternatívák bőségesen elérhetők.

...svg content...Fotó: Pixabay
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A pálmaolaj rendkívül sokoldalú alapanyag, amelyet széles körben használnak fel mind az élelmiszeriparban, mind a kozmetikai iparban. Az élelmiszerekben, például süteményekben, pékárukban, fagyasztott ételekben, pizzákban, margarinban és fagylaltokban alkalmazzák, mivel stabil szerkezetet és hosszabb eltarthatóságot biztosít. A kozmetikumokban, mint például a samponokban, szappanokban, rúzsokban és krémekben, a pálmaolaj bőrpuhító tulajdonságai miatt elterjedt.

De a termékek krémes állagának elérésében is segít, ráadásul biodízelként is hasznosítják, ami tovább növeli globális jelentőségét. A helyzet azonban az, hogy Indonézia és Malajzia, a világ pálmaolaj-termelésének 85%-át adó országok, termelési nehézségekkel küzdenek. A kisgazdák nem szívesen ültetik újra az öregedő fákat, mivel négy-öt évbe telik, mire az új ültetvények termőre fordulnak, szemben a szója hat hónapos ciklusával – írta meg a Portfolio a Bloomberg cikke alapján. Soron kívül Olajszennyezés Kiskunmajsánál: reagált a Mol

Hangsúlyozzák: a pálmaolaj ára 10%-kal emelkedett idén, míg a szójaolaj ára 9%-kal csökkent a kedvezőbb termelési kilátások miatt. Bár a pálmaolaj továbbra is vonzó marad a sütőipar, éttermek és szállodák számára, különösen Indiában, ahol biodízelként is használják, a piac várhatóan változhat, amikor a szezonális kereslet és kínálat beáll. Ha azonban a prémium tartós marad, a pálmaolaj elveszítheti piaci részesedését a szója- és napraforgóolajok javára, miközben már most sem a világ legolcsóbb étolaja, ami miatt rengeteg más termék árát is felhajthatja – jegyzik meg a cikkben.

Korábban azt is megírtuk, hogy igazán megdrágult a kígyóuborka: tíz nap alatt 100 százalékkal ugrott meg a kígyóuborka ára a lengyel nagybani piacokon, amelynek hátterében egyebek mellett a hatalmas kínálati hiány áll. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy az aszály miatt a cirok válthatja fel a kukoricát. A szélsőséges időjárás, az aszály rendkívüli károkat okozott nemcsak a hazai mezőgazdaságban, hanem Európa-szerte is.